Zorg

Staar.Hoe kun je het behandelen?

Naarmate mensen ouder worden, verliest de ooglens zijn helderheid. De dingen die we zien worden waziger en fletser. Deze vertroebeling van de ooglens wordt staar of cataract genoemd. Hoewel staar verschillende vormen kent, komt ouderdomsstaar verreweg het meeste voor. Dit is een normaal verouderingsproces dat zich soms al rond het veertigste levensjaar manifesteert. Toch zijn de meeste patiënten met staar al een stuk ouder, weet oogarts Vermeulen van het Antonius Ziekenhuis.

staar

Foto: Dagblad van het Noorden

‘Bij patiënten van 85 jaar heeft 1 op de 3 er last van.’ Hoewel elk mens uiteindelijk staar ontwikkelt, heeft niet iedereen er last van. ‘Het is afhankelijk van de ernst en de locatie van de troebeling.’ Als sterkere brillenglazen geen soelaas meer bieden, is een bezoek aan de oogarts noodzakelijk.

De oogarts

De oogarts onderzoekt alle lagen van het oog: van de ooglens tot het netvlies en van het glasvocht tot het hoornvlies. Dankzij dit onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van staar, om welke vorm het gaat en of er sprake is van andere aandoeningen.

‘Wij kijken dus naar het totaalplaatje’, benadrukt de Sneker oogarts.

Staar en opereren

De diagnose staar betekent niet dat de patiënt onmiddellijk geopereerdmoet worden. ‘Soms hebben mensen er zo weinig last van, dat een behandeling niet direct noodzakelijk is.’ Omdat staar nooit spontaan geneest en de klachten geleidelijk verergeren, volgt later vaak alsnog een operatie. Ging zo’n ingreep 25 jaar geleden nog gepaard met een ziekenhuisopname van enkele weken, tegenwoordig gebeurt de operatie (meestal) in dagbehandeling.

Verdoving

Na het toedienen van de verdoving maakt de oogarts en minuscuul sneetje (van 2,4 mm) in de ooglens. Die ruimte is voldoende om de troebele lens te verwijderen en te vervangen door een kunstlensje. ‘Het wondje is zo klein, dat die in de meeste gevallen niet gehecht hoeft te worden’, verduidelijkt Vermeulen. Hoe vaak zij deze operatie ook uitvoert en hoe gering de kans op complicaties ook is, een staaroperatie wordt nooit een routinehandeling.

‘Iedere patiënt en elke staaroperatie is weer anders. Juist omdat je op de vierkante millimeter werkt, moet je als oogarts altijd alert blijven.’

Plaatselijke verdoving

Wanneer de ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, mogen patiënten vaak dezelfde dag weer naar huis. Het geopereerde oog is afgedekt met een kapje, dat ze de volgende dag thuis mogen verwijderen. Nadat de wond is genezen, volgt een controleafspraak in het ziekenhuis. Grote vraag is wat het effect van zo’n behandeling is. ‘Een staaroperatie kan het gezichtvermogen aanzienlijk verbeteren of zelfs volledig herstellen. Daar worden mijn patiënten heel blij van en dat geldt ook voor mijzelf. Dit is heel dankbaar werk.’

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht