Zorg

Kinderen met astma nemen vaak pufje niet

 De meeste kinderen met astma gebruiken hun medicijnen te weinig. Maar als ze intensieve zorg krijgen in het ziekenhuis, nemen ze hun pufjes meestal wel dagelijks in, zo blijkt uit onderzoek van kinderarts-in-opleiding Ted Klok aan het UMCG en de Isala klinieken Zwolle.

Astma

( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn

Dagelijks een pufje gebruiken is nodig om astma goed onder controle te krijgen. Uit het onderzoek van Klok blijkt de zogeheten therapietrouw onder kinderen die behandeld werden door de kinderarts in de Isala klinieken “ongeëvenaard hoog”, boven de 80 procent. Kinderen die alleen door de huisarts worden behandeld gebruiken maar voor 30 procent hun pufjes trouw.

Recept van huisarts

Logisch, vindt Klok. De huisarts geeft een recept en vijf minuten uitleg. De kinderartsen in Zwolle geven een recept, meerdere sessies met de arts, voorlichting door een gespecialiseerd verpleegkundige en een gesprek over de eigen ideeën over de behandeling van de klachten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht