Zorg

Geen duidelijk bewijs voor verband tussen hersentumor en gebruik mobiele telefoon

Een verband tussen veel mobiel bellen en daardoor een grotere kans op een hersentumor is er niet. Maar het wordt ook niet uitgesloten dat het misschien toch kan bestaan. Dat staat in het advies van de Gezondheidsraad.

hersentumor

De Raad onderzocht de cijfers van de afgelopen 13 jaar en daaruit komt geen duidelijk bewijs naar voren dat dit aantal jaren een verhoogd risico geeft op een hersentumor of andere tumoren in het hoofd. Maar over het risico op langere termijn kan niets gezegd worden, daarvoor is meer onderzoek nodig.

Hersentumor

“Een hersentumor groeit heel langzaam, het kan 10 tot 20 jaar duren”, aldus radiobioloog Eric van Rongen van de Gezondheidsraad. “Mobiele telefoons zijn de afgelopen 20 jaar enorm in opkomst, dus het is lastig om langetermijneffecten te zien.”

In het onderzoek werden wel “zwakke en inconsistente aanwijzingen” gevonden voor gliomen, ofwel kwaadaardige hersentumoren, die mogelijk verband houden met langdurig mobiel bellen.

Het advies is aangeboden aan de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht