Beweging

Energydrankjes zijn erg populair. Wat zijn deze drankjes nu precies en doen ze eigenlijk wel wat ze beloven?

Energydrankjes zoals Golden Power, Red Bull, Kruidvat Power Booster en Pepsi Kick zijn momenteel erg populair. Wat zijn deze drankjes nu precies en doen ze eigenlijk wel wat ze beloven?

Foto: Dagblad van het Noorden

Foto: Dagblad van het Noorden

Energieker door energydrankjes?

Energydranken zijn frisdranken met veel calorieën (door de aanwezige suikers). Daaraan worden allerlei stoffen toegevoegd zoals cafeïne of taurine. Met deze ingrediënten belooft de fabrikant dat je er energiek van wordt. Het zou je zelfs vleugels geven.

Bewust niet lekker

Eigenlijk zijn deze drankjes helemaal niet zo lekker. Dat is bewust zo gedaan door de fabrikant. Het lijkt dan een beetje op een soort medicijn. De fabrikant maakt slim reclame en koppelt de term energie aan het oppeppende effect. Maar kan dat eigenlijk wel, je energiek voelen op basis van een drankje ? De werkelijkheid is dat dit gewoon niet kan. Je energiek voelen heeft vooral te maken met je conditie, je sportgewoonten. Ook is het belangrijk of je lekker uitgerust bent en happy.

Moeilijk slapen en rusteloosheid

Uit een onderzoek blijkt dat de meeste jongeren niks merken van het zogenaamde stimulerend effect. Maar twee op de drie gebruikers krijgen wel te maken met de nadelige effecten van het drinken van energydrankjes. Ze krijgen klachten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid.

Cafeïne

In de meeste standaardblikjes van 250 ml zit ongeveer evenveel cafeïne als in een gemiddeld kopje koffie. Dat is ongeveer 4 keer zoveel als in een glas cola. Soms wordt de indruk gewekt dat er extreem veel cafeïne in energydrank zit. Dat valt gelukkig wel wat mee. Tieners tussen de 13 en 18 jaar kunnen wat betreft de cafeïne wel een blikje van 250 ml per dag drinken. Dagelijks meer cafeïne gebruiken kan in deze leeftijd vervelende bijwerkingen geven. Dat kan per persoon verschillen; de een heeft sneller last van de cafeïne dan de ander.

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen beter geen energydrank gebruiken. Zwangeren en moeders die borstvoeding geven moeten zich ook beperken. Ze kunnen beter niet meer dan 4 kopjes koffie of  glazen energydrankjes per dag drinken.

Energydrankjes zijn dikmakers.

De term energydrank klopt wel als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Want dat leveren de meest van deze drankjes juist wel. Een blikje levert al vlot 100 calorieën.

Er bestaan inmiddels ook light energydrankjes. In die variant is het hoge suikergehalte vervangen door een zoetstof. Wie deze drankjes kiest heeft dan geen nadelen meer van het hoge energiegehalte (suiker). Maar wel van de cafeïne en andere stoffen die er in zitten.

Vitaminewater

Er zijn ook drankjes met toegevoegde (B en C) vitamines en mineralen zoals magnesium of kruiden zoals guarana en gingko biloa. De vitamines en mineralen in deze hippe flesjes Vitamin-water zitten er in elk geval echt voor de show in. De gehaltes zijn dusdanig laag dat je er geen voor- of nadeel van hoeft te verwachten.

Energydrank is geen goede sportdrank!

Energydranken zijn niet geschikt als sportdrank. Een sportdrank moet juist gemakkelijk opneembare suikers en zouten leveren en kent een andere samenstelling. Overigens is water bij normale sportinspanning meestal de beste en goedkoopste aanvulling van verloren vocht.

Bron: GGD Fryslân

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht