Zorg

Stress vergroot kans op ontwikkeling astma

Kinderen die rondom de geboorte of in de eerste vier levensjaren blootgesteld zijn aan stress hebben een grotere kans om voor hun zestiende levensjaar astma te ontwikkelen. Dat concludeert Nienke Vink in een onderzoek naar de recente toename van het aantal mensen met astma.

Astma

Longpoli ziekenhuis Assen – Bjorn Pothoff leert van Yvonne Lautenbach hoe hij moet in- en uitademen om zijn medicijnen goed binnen te krijgen. Hij krijgt een pufje tegen astma.
(Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn)

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen en longen. Of iemand astma ontwikkelt, hangt af van genetische factoren en omgevingsfactoren, bijvoorbeeld de blootstelling aan sigarettenrook en huisstofmijt.

Toch kunnen die factoren de toename van het aantal mensen met astma niet helemaal verklaren. Vink ontdekte een nieuwe risicofactor: blootstelling aan psychosociale stress.

Onderzoek naar astma

De promovenda maakte voor haar onderzoek gebruik van de gegevens van onderzoeksproject TRAILS, waarin 2.230 jongeren van hun tiende tot hun vijfentwintigste jaar gevolgd worden.

Het meemaken van een stressvolle gebeurtenis in de eerste vier jaar, zoals het overlijden van een familielid of de scheiding van de ouders, bleek vaker tot het ontwikkelen van astma te leiden. Een deel van het effect van stress rondom de geboorte op het ontwikkelen van astma kan volgens Vink echter verklaard worden door het roken van de moeder tijdens de zwangerschap.

Ontwikkeling van Astma

Vink concludeert dat psychosociale stress een duidelijke risicofactor is voor het ontwikkelen van astma. Welke mechanismen daarbij een rol spelen, is echter nog grotendeels onduidelijk.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht