Zorg

Wat doet een orthoptist? En met welke kwalen aan het oog kan ze u helpen?

Orthoptist: bij het grote publiek een nog tamelijk onbekend beroep. Toch bestaat het beroep van orthoptist al bijna 60 jaar. Een orthoptist is een paramedicus, die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de Oogheelkunde, namelijk het binoculaire zien. Onderzoek en behandeling worden door de ziektekostenverzekeraar vergoed.

orthoptist

Foto: Ziekenhuis Tjongerschans

Ortho = recht

Optie = zien/kijken

Orthopist

In de Tjongerschans is sinds 1990 een orthoptist werkzaam. Janneke Fonk begon destijds haar werkzaamheden hier, en in 2005 is Jannemiek Havinga het team komen versterken. Zij zijn werkzaam op de polikliniek Oogheelkunde en onderzoeken en behandelen zelfstandig patiënten met verschillende oogaandoeningen. Zij werken nauw samen met de oogartsen in het ziekenhuis.

Wanneer naar orthopist?

Janneke: “De meeste patiënten zijn kinderen, die via het consultatiebureau of de schoolarts naar ons worden verwezen. Hierbij gaat het veelal om verminderd zien en/of scheelzien. Met een bril of het afplakken van het goede oog wordt de visuele ontwikkeling bij kinderen verbeterd en kan een ‘lui oog’ (amblyopie) worden behandeld.” Maar behalve kinderen zien de orthoptistes ook regelmatig volwassenen, die te maken hebben met scheelzien en/of dubbelzien t.g.v. een verstoring in de balans tussen de oogspieren. Hierbij gaat het vaak om zenuwuitval bij een neurologische aandoening of bijvoorbeeld na een trauma.

Jannemiek: Er kwam eens een moeder met haar dochtertje op het spreekuur en vertelde tijdens de anamnese dat haar dochtertje soms met één oog soms naar buiten kijkt (exotropie). Haar dochter onderbreekt het gesprek: ‘Maar mama, ik wíl ook graag naar buiten kijken!’”

Dubbelzien

Ook ziet de orthoptist regelmatig volwassenen die te maken hebben dubbelzien t.g.v. bijvoorbeeld een CVA of diabetes. Hierdoor kan een zenuw verlamd raken die de oogspieren aanstuurt. Wanneer de oorzaak herstelt, zal meestal ook de oogspier weer gaan functioneren. Soms blijft er echter een restant scheelzien, met daardoor storend dubbelzien. De orthoptist kan hiervoor een prismabril aanmeten, waarmee de patiënt weer een enkel beeld ziet. Je kunt je voorstellen dat deze patiënten hier ontzettend blij mee zijn!

Jannemiek vertelt: “Er was eens een jongeman die tijdens ‘blindemannetje’ spelen geblinddoekt frontaal tegen een boom op rende. Hierdoor ontstond een scheurtje in de oogkas (orbita-fractuur) waarbij één van de oogspieren klem kwam te zitten. Door deze ingeklemde oogspier kon het oog niet meer goed bewegen en ontstond scheelzien en dubbelzien. De orthoptist meet de stand en de beweging van de ogen en beoordeelt welke spier het probleem veroorzaakt. Gelukkig herstelde de oogstand in dit geval na chirurgische reconstructie (een operatie) van de oogkas.”

Scheelzien

Foto: Ziekenhuis Tjongerschans

Foto: Ziekenhuis Tjongerschans

Wanneer het om ‘gewoon’ scheelzien gaat, zonder neurologische oorzaak, worden de ogen zo nodig operatief rechtgezet. De orthoptist meet bij elke controle de scheelzienshoek, onderzoekt de oogbewegingen, en beoordeelt welke spier(en) geopereerd moet worden en hoeveel millimeter de spier verplaatst of ingekort moet worden. De orthoptist maakt een operatievoorstel, dat wordt uitgevoerd door de oogarts, onder algehele narcose. Na de operatie komt de patiënt voor verdere controles weer bij de orthoptist terecht.

Foto: Ziekenhuis Tjongerschans

Foto: Ziekenhuis Tjongerschans

Wat kan een orthopist behandelen?

  • Scheelzien
  • Dubbelzien
  • Amblyopie (lui oog)
  • Oogbewegingsbeperkingen of paresen
  • Brilafwijkingen (bij kinderen van 0 tot 12 jaar)
  • Hoofdpijnklachten
  •  Leesproblemen
  • Visuele ontwikkeling bij kinderen
  • Visueel onderzoek bij verstandelijk beperkten
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht