Beweging

Sporten is niet leuk meer voor jongeren

Gewoon voor de lol een beetje buiten voetballen of rondrennen is er steeds minder bij. De sportkneusjes hangen thuis achter hun computer. De sportieve types zijn juist superfanatiek bezig bij de sportclub. In beide gevallen breken ze steeds vaker armen en benen of lopen ze andere blessures op, merkt orthopedisch chirurg Ron Diercks, hoogleraar sportgeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

51b1f85a9d29c97770000006

Diercks herkent de cijfers die de stichting Veiligheid NL onlangs naar buiten bracht helemaal. “We zien een soort tweedeling onder kinderen vanaf een jaar of 10, 12”, zegt hij. “Aan de ene kant hebben kinderen op die leeftijd de neiging af te haken bij sporten. Ze bewegen veel te weinig en worden dik door het vele binnen zitten. Als ze dan een keer vallen of iets anders krijgen, lopen ze eerder blessures op.”

Deze groep is het grootst, vaak jongeren die veel gamen of met socialemedia bezig zijn en lichamelijk weinig actief zijn. Het heeft misschien ook te maken met het deels afschaffen van de lessen gymnastiek op de basisschool. “Kinderen die veel binnen zitten zijn daardoor motorisch minder vaardig en dan ontstaan meer letsels”, zegt Diercks.

Fanatiek

Maar er is ook een andere groep: tieners die juist wel blijven sporten, alleen dan te fanatiek. “De kinderen die blijven sporten, doen dat vaak meer uren dan vroeger. De prestatiedruk is vrij groot”, merkt Diercks Op de eerste hulp van het ziekenhuis komen meer kinderen met letsels door overbelasting. “We zien nu kinderen met blessures die vroeger vooral voorkwamen bij dienstplichtige militairen, zogenoemde marsfracturen of overbelaste pezen”, vervolgt Diercks. “Dat zien we ook bij jonge spelers van professionele voetbalclubs. Het blijkt uit onderzoek bij Feyenoord en wij zien het ook hier bij FC Groningen. Er zijn meer jongeren met afwijkingen aan het heupgewricht. De druk om op een hoger niveau te komen is groot.”

Tijd om de alarmbel te luiden? “Dat gaat misschien wat ver”, meent Diercks. “Het zijn nog maar hypotheses, een eerste indruk uit de praktijk. Er is nog geen goed onderzoek naar gedaan. Maar het is wel iets om rekening mee te houden, met de lessen lichamelijke opvoeding op scholen bijvoorbeeld. Als sporten niet meer leuk is, leidt dat aan twee kanten tot blessures.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht