Zorg

Kanker steeds minder dodelijk. Behandeling is verbeterd en kanker wordt eerder ontdekt

De kans aan kanker te overlijden is in het Noorden de laatste vijftien jaar met 9 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Noord-Nederland (IKN). De behandeling verbetert en kanker wordt vaker vroeg opgespoord. 

Kanker is steeds minder dodelijk (Foto: NDC Mediagroep)

Foto: NDC Mediagroep

Dat geldt echter niet voor alle soorten kanker. Wie longkanker krijgt, heeft nog steeds maar 14 procent kans na vijf jaar nog in leven te zijn. En die prognose is niet beter geworden de afgelopen vijftien jaar. Ook voor andere kankers in het hoofdhalsgebied blijven de kansen slecht.

Steeds minder dodelijk

Maar bij kankers in de spijsverteringsorganen, borstkanker en prostaatkanker ging het aantal overlevers aanzienlijk omhoog. Dr. Michael Schaapveld van het IKN noemt vooral de verbetering bij endeldarmkanker ’spectaculair’. ”Na een proef met voorbestralen, voor een operatie, zijn we in het Noorden stevig aan het voorbestralen gegaan en er is een nieuwe chirurgische benadering.”

Borstkanker steeds minder dodelijk

Bij borstkanker is de verbetering minder verrassend, omdat met het bevolkingsonderzoek knobbeltjes in de borst veel eerder worden opgespoord. ”Bij tumoren die vroeg gevonden worden, is er nauwelijks meer sterfte”, zegt Schaapveld. Daar staat tegenover dat borstkanker bij jonge vrouwen en in een verder gevorderd stadium nog steeds dodelijk kan zijn.

Prostaatkanker eerder opgespoord

Prostaatkanker wordt ook veel eerder opgespoord door de zogeheten PSA-test, een bloedprik. Maar soms leidt dat ook tot overbodige behandeling. ”Door screening en door meer aandacht voor kanker vinden we meer kleine tumoren die nog goed te behandelen zijn”, verklaart Schaapveld. Het feit dat de patiënten in leven blijven, betekent overigens niet dat ze helemaal genezen zijn. ”Kanker is steeds meer een chronische ziekte aan het worden.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht