Zorg

Bloeddrukmiddel Nilvadipline ook tegen Alzheimer

Wereldwijd is de zoektocht naar nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer in volle gang. In Nederland dragen we met onze specialistische kennis op een belangrijke manier bij aan dit onderzoek.  Het medicijn Nilvadipine lijkt ook interessant tegen de ziekte van Alzheimer.

alzheimer

Bloeddrukverlagend

,,Nilvadipine is een bloeddrukverlagend medicijn met mogelijk een interessante extra werking. Uit dierstudies blijkt namelijk dat het middel de hersenen beschermt. Bij speciale muizen die de ziekte van Alzheimer ontwikkelen, bleek het middel in staat de hoeveelheid van het schadelijke eiwit amyloid beta in de hersenen verlagen”, meldt Alzheimer Nederland

Ophopingen van amyloid beta in de hersenen zijn één van de karakteristieke kenmerken van de ziekte van Alzheimer. Daarnaast toonde een kleine studie aan dat het middel het geheugen verbeterde van patiënten met zowel hoge bloeddruk als ‘MCI’ (milde cognitieve klachten, een soort voorstadium van dementie). Gegronde redenen om in een grote groep patiënten te onderzoeken of nilvadipine de symptomen van de ziekte van Alzheimer kan verlichten.

Het onderzoek

In het zogenaamde NILVAD Fase3* onderzoek krijgen 250 patiënten uit verschillende Europese landen 18 maanden het middel nilvadipine toegediend. Nog eens 250 patiënten krijgen gedurende dezelfde periode een placebo (een medicijn zonder het werkzame bestandsdeel). Op deze manier wordt de veiligheid en effectiviteit van het middel onderzocht.

Verdieping

Het Radboud Alzheimer Centrum doet mee aan het NILVAD onderzoek. Het Radboud Alzheimer Centrum doet echter ook uitgebreid onderzoek naar risicofactoren voor dementie. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar de invloed van hoge bloeddruk en de gevolgen daarvan op bijvoorbeeld hersendoorbloeding. Omdat nilvadipine hierop aangrijpt, willen ze bij veertig patiënten die vanuit het centrum deelnemen aan de NILVAD trial, een aantal extra metingen doen. Bijvoorbeeld met diverse hersenscans en onderzoek naar de eiwitten in de hersenvloeistof.

Toekomst

,,Als dit onderzoek een succes is, slaan we twee vliegen in één klap”, stelt dr. Jurgen Claassen van het Radboud Alzheimercentrum.  ,,Niet alleen hebben we dan een middel in handen om patiënten in het voorstadium van Alzheimer te behandelen, maar door de extra verdiepingsslag komen we dan ook meer te weten over de oorzaken van de ziekte van Alzheimer. Zo geeft dit onderzoek informatie over de invloed van bloeddruk, doorbloeding van de hersenen en neerslagen van Alzheimereiwitten op elkaar en op de schade in de hersenen. Door deze verdieping hopen we belangrijke kennis op te doen over de risicofactoren van Alzheimer. Uiteindelijk hopen we zo het aantal gevallen van Alzheimer terug te dringen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht