Zorg

Depressie bij dementie herkennen in verpleeghuis.Tien signalen

Bijna 1 op de 5 mensen met dementie in verpleeghuizen heeft last van een depressie. Een depressie is bij ouderen met dementie moeilijk te herkennen, maar dit is wel erg belangrijk. Een depressie kan namelijk de kwaliteit van leven van patiënten verminderen, vergroot de hoeveelheid zorg die nodig is en verhoogt het risico op sterfte. 

dementie

Foto: Dagblad van het Noorden

Het herkennen van depressie bij iemand met dementie is niet gemakkelijk. Zo hebben mensen in de middelste of laatste fase van dementie vaak moeite om zich te uiten. Bovendien komen veel symptomen van depressie en dementie overeen. Zo zijn concentratieverlies en vergeetachtigheid symptomen van beide aandoeningen.

Herkennen van depressie bij dementie

Voor het vaststellen van een depressie bij dementie wordt een speciale meetmethode gebruikt (de PDC-dAD). Deze let op de tien onderstaande symptomen. Hoewel alleen een professional de diagnose ‘depressie’ kan stellen, kunnen de symptomen u wel helpen om een depressie te herkennen en zorgprofessionals erop te attenderen.

Diagnose depressie

Voor een diagnose depressie moeten de onderstaande symptomen in een bepaalde ernst aanwezig zijn en moeten het ‘nieuwe’ symptomen zijn (kortom symptomen die niet min of meer bij iemand passen of door een andere aandoening zijn te verklaren. Zo is gewichtsverlies bijvoorbeeld soms ook te verklaren door moeite met eten door een slecht zittende gebitsprothese).

Tien signalen

De tien signalen van een depressie bij dementie zijn:

  • Depressieve buien/ sombere stemming (neerslachtig, treurig, radeloos, teleurgesteld, snel in tranen)
  • Verminderd plezier van of een verminderde positieve houding ten aanzien van sociale contacten en dagelijkse activiteiten
  • Sociaal isolement of teruggetrokkenheid
  • Verminderde eetlust
  • Verminderde slaap, verstoorde nachtrust
  • Verandering van activiteitenniveau. (ijsberen, ‘frummelen’ met kleding of een verminderd vermogen om (voorheen simpele) handelingen uit te voeren
  • Irriteerbaarheid
  • Vermoeidheid of verlies van energie
  • Gevoelens van waardeloosheid, hopeloosheid of overmatige/ongerechtvaardigde schuldgevoelens 
  • Terugkerende gedachtes over dood of zelfmoord

Uit onderzoek blijkt dat ‘een somber humeur’ (nr 1), ‘irritatie'(nr 7) en ‘vermoeidheid'(nr 8) de meest voorkomende symptomen van depressiviteit bij dementie zijn.

Wat kunt u doen?

Herkent u meerdere symptomen van depressiviteit bij iemand met dementie? Praat er dan over met verpleging, huisarts of verpleeghuisarts. Zij kunnen bepalen of uw vermoedens juist zijn en mogelijk een behandeling starten.

Bron: Alzheimer Nederland

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht