Zorg

Pollenseizoen geopend door mooi weer.Immunotherapie tegen hooikoorts

Als de laatste nachtvorst is verdwenen en de zon geleidelijk aan kracht wint, kleurt de natuur steeds groener. De groei van bomen en grassen heeft echter ook een  schaduwzijde, weet dr. Saleh Zahedi, keel-, neus- en oor- (KNO-)arts in het Scheper  Ziekenhuis. “Stuifmeel kan ernstige allergieklachten veroorzaken, waar sommige mensen  veel last van hebben.”

hooikoorts

Dr. Saleh Zahedi, KNO-arts in het Scheper Ziekenhuis:”Tegenwoordig kunnen we allergie steeds beter behandelen.” (Foto: Ko Oost).

De Emmense specialist heeft ook goed nieuws. “Tegenwoordig kunnen we hooikoorts en andere allergieën steeds beter behandelen.” Een allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde (onschadelijke)  stoffen, zoals stuifmeel, huisstofmijt, huidschilfers van dieren en schimmels. Deze stoffen worden allergenen genoemd. In de volksmond wordt allergie vaak hooikoorts genoemd, maar dat is niet hetzelfde, verklaart Zahedi.

Wat is hooikoorts?

“Hooikoorts wordt veroorzaakt door het stuifmeel van bloeiend gras, bomen en onkruid (zoals bijvoet) terwijl een allergie veel meer oorzaken kan hebben.” Allergieklachten variëren van niesbuien en een verstopte neus tot tranende ogen en  benauwdheid. De een ondervindt weinig klachten, de ander is er echt ziek van. Bij  beginnende of milde allergieklachten kunnen tabletten of een neusspray van de drogist  verlichting bieden. Hebben die middelen onvoldoende effect, dan adviseert Zahedi een bezoek aan de huisarts. Om een diagnose te kunnen stellen, zal hij de patiënt eerst vragen  naar de aard en ernst van de klachten. Zo nodig wordt bloedonderzoek gedaan, waarmee  een allergie kan worden aangetoond. Afhankelijk van de uitslag kan de huisarts sterkere  medicatie voorschrijven in de vorm van tabletten of neusspray.

Verwijzing

Biedt deze behandeling onvoldoende soelaas, dan kan de patiënt worden doorverwezen bijvoorbeeld naar de polikliniek KNO van het Scheper Ziekenhuis. Daar onderzoekt de KNO-arts of er afwijkingen in de neus en bijholtes zijn. “De aanwezigheid van poliepen (goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies) of een scheef neustussenschot kan allergieklachten  verergeren”, licht Zahedi toe. Als hij zo’n afwijking constateert, kan een operatieve  behandeling uitkomst bieden. “Het verwijderen van poliepen of het rechtzetten van een neustussenschot is vaak zeer effectief.” Behalve deze inspectie van neus en bijholtes wordt bij patiënten met allergieklachten ook standaard een zogeheten huidpriktest gedaan. Tijdens dit onderzoek, ook wel krasjestest genoemd, brengt de KNO-arts verschillende allergeenhoudende druppels op de huid aan. Vervolgens prikt hij de huid door en na een kwartier is duidelijk welke stof  de allergie veroorzaakt. “Met die informatie kun je de boosdoener vervolgens heel gericht behandelen.”

Minder gevoelig

Komt huisstofmijt als ‘dader’ uit de bus, dan krijgt de patiënt het advies om zijn woning zoveel mogelijk vrij te maken van huisstofmijt (saneren). “Dit doe je door vloerbedekking  vaker te reinigen of te vervangen door laminaat of zeil en te kiezen voor speciale matrassen en hoezen”, licht Zahedi toe.

Immunotherapie

Een andere optie is immunotherapie. Deze behandelingsvorm maakt het afweersysteem van de patiënt minder gevoelig voor allergenen, waardoor de allergieklachten geheel kunnen verdwijnen. Immunotherapie wordt toegediend middels een injectie, via druppels of smelttabletjes onder de tong. De druppels en smelttabletten zijn relatief nieuwe toedieningsvormen. Door de dosis allergenen geleidelijk te verhogen, vermindert de gevoeligheid voor bepaalde allergische stoffen. Er is één nadeel: de totale behandeling duurt  circa drie jaar. Daar staat volgens Zahedi tegenover dat deze therapie zeer effectief is. “Ruim zeventig procent van de patiënten is na deze behandeling klachtenvrij en de rest ervaart duidelijk minder klachten. Dat zijn mooie resultaten.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht