Zorg

Sneller op de been na operatie aan knie door nieuwe techniek. Heel geschikt voor jongere mensen

Mensen die door slijtage een nieuwe knie nodig hebben, herstellen nu nog sneller dan voorheen. Dit kan door het gebruik van een nieuwe behandeltechniek, Visionaire genaamd.

knieoperatie

Een nog ‘ouderwetse’ knieoperatie. Foto: Dagblad van het Noorden

‘Na het maken van een speciale MRI-scan wordt er een kunststof mal gemaakt. Deze mal is precies op maat gemaakt en zorgt ervoor dat het plaatsen van de knieprothese een stuk eenvoudiger is en dus sneller gaat’, vertelt orthopeed Maria Nijland van de MC Groep in Emmeloord.

Prothese

Bij het implanteren van een knieprothese worden de uiteinden van het dijbeen en het scheenbeen vervangen door een prothese. De knieprothesen zijn speciaal ontworpen om de anatomie van de knie zo dicht mogelijk te benaderen.

Dertig jaar

‘Met dit type prothese bestaat al jarenlange ervaring. Door de exacte plaatsing gaat de prothese veel langer mee; we verwachten zo’n dertig jaar.Daardoor is deze nieuwe manier van werken heel geschikt voor jongere mensen. Dat is niet het enige voordeel. Doordat de operatie minder ingrijpend is, verliest de patiënt minder bloed en heeft een kleinere kans op complicaties. Dat zorgt voor een veel kortere opnameduur.’

De orthopeden van MC Groep voorzien jaarlijks circa 120 patiënten van een nieuwe knie. Door drie tot vier mensen op een dag te opereren en samen te laten revalideren, herstellen ze sneller.Dit komt onder andere doordat ze elkaar motiveren om eerder in beweging te komen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht