Beweging

Een sportblessure voorkomen. Hoe doe je dat?

Nederlanders moeten zich beter gaan wapenen tegen sportblessures. Nu raken in ons land jaarlijks nog 3,7 miljoen mensen gewond tijdens het sporten, met navenante ziektekosten en arbeidsverzuim als gevolg.

Wie voetbalt, draagt scheenbeschermers. Zo simpel en vanzelfsprekend als wat. Maar wie schaatst, draagt zelden polsbeschermers. Terwijl het dragen van preventieve beschermers tijdens deze wankele bezigheid juist broodnodig is, stelt stichting VeiligheidNL.

“Wie een skihelm draagt, heeft bij een valpartij 55 procent minder kans op een hoofd-of hersenletsel,” zegt Cees Meijer van VeiligheidNL. “Dat lijkt me reden genoeg zo’n beschermer op je hoofd te zetten als je een afdaling maakt.”

Meijer merkte het vorige week nog toen hij ’s ochtends in de auto reed en er ineens een hardloper voor zijn wielen opdoemde. Dat was schrikken voor beide partijen. “Liefst zou ik dan uitstappen om te zeggen: ’Draag alsjeblieft bescherming, want je weet niet hoe vaak mensen zo blessures oplopen!’ En het is zo makkelijk te voorkomen.”

3,7 miljoen sportblessures per jaar voorkomen

Jaarlijks lopen Nederlandse sporters 3,7 miljoen sportblessures op, waarvan er 1,5 miljoen medisch worden behandeld. Het leeuwendeel van de geblesseerden meldt zich bij een fysiotherapeut of huisarts, maar er vinden ook 16.000 ziekenhuisopnames plaats door sportblessures. Dat brengt enorme medische kosten met zich mee, maar ook nog eens veel ziekteverzuim.

Meijer: “Juist door je goed voor te bereiden en de juiste materialen aan te schaffen, is een deel van deze kneuzingen, schaafwonden of breuken heel goed te voorkomen.”

Sportblessures ( Foto: NDC Mediagroep)

Sportblessures ( Foto: NDC Mediagroep)

Sportblessures voorkomen met hulpmiddelen

Medici zijn blij met de campagne van VeiligheidNL. “Als iedereen deze adviezen zou overnemen, wordt het een stuk minder druk op de spoedeisende hulp,” zegt hoogleraar sportgeneeskunde Frank Backx van het UMC Utrecht. “Scheenbeschermers, elleboogbeschermers en helmen: het zijn allemaal preventieve hulpmiddelen die in de praktijk heel effectief blijken. Wetenschappelijk onderzoek toont dat ook aan.”

Risicosporten

Bij een aantal ’hoge-risicosporten’, zoals voetbal en korfbal, is het ook aan te bevelen van te voren de enkels in te tapen of te bracen omdat de kans op blessures net boven de voet in die takken van sport groot is. Backx: “Ik merk dat sporters zelf en trainers en sportverzorgers steeds vaker braces of tape toepassen. Ook sportbonden zijn inmiddels wakker geworden en stimuleren blessurepreventie.”

Bescherming tegen sportblessures

Natuurlijk, het is soms lastig. Neem het dragen van een bitje, dat je gebit beschermt bij sporten als hockey en rugby. Lekker is anders, maar het leidt ook tot 40 procent minder tandverlies. Backx: “Dat lijkt me wel een aanzienlijk percentage. En een gebit waarin je een paar tanden mist, is uiteindelijk toch een stuk vervelender dan het dragen van zo’n bitje.”

Bescherming, Fietshelm, fietshelmen, sportblessure, valpartij

3,7 miljoen blessures door slechte bescherming (Foto: NDC Mediagroep)

Vooral bij fietsen en schaatsen is het voor veel Nederlanders nog een onlogische gedachte om je te beschermen, blijkt uit een enquête van VeiligheidNL. Daarin gaf bijvoorbeeld 10 procent van de recreatieve wielrenners aan nooit een helm te dragen. “Maar het dragen van een fietshelm leidt tot minstens 45 procent minder kans op een hoofdletsel,” zegt Meijer. “Het heeft dus wel degelijk zin om een beschermend hoofddeksel te dragen.”

VeiligheidNL werkt voor de campagne samen met een grote sportketen. Die moet er voor zorgen dat sporters bij het kopen van een sportoutfit ook meteen beschermers van soorten en maten kopen. Meijer: “Het is eigenlijk heel simpel: dat moet een vaste gewoonte voor elke sporter worden.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht