Zorg

Scoliose, een zijdelingse vergroeiing van de wervelkolom, is op meerdere manieren te behandelen

Scoliose, een zijdelingse vergroeiing van de wervelkolom, is op meerdere manieren te behandelen.Voor Nederland is relatief nieuw is de scenartherapie die met stroomimpulsen het lichaam aanzet tot zelfherstel.

scoliose

Afbeelding: www.scoliose.info

Het scenarapparaat is zo groot als de afstandsbediening van de televisie. Met rustige bewegingen stuurt therapeute Lena Spijkstra uit Leeuwarden het apparaat over de huid van haar cliënt, die de stroomimpulsen als lichte prikkelingen ervaart. Pijnlijk? Nee.

Absoluut niet, meldt hij. Dat behandeling met het scenarapparaat de afwijkende kromming van zijn ruggengraat kan corrigeren, vindt hij bijzonder, ,,maar zeker het proberen waard’’.

Scenatherapie

Lena Spijkstra is één van de 25 scenartherapeuten in Nederland. Toen zij een paar jaar geleden met de therapie in aanraking kwam, was zij direct enthousiast over de resultaten.

,,Want scenartherapie kent een brede toepassing. Het is te gebruiken als pijnbestrijding bij rugproblemen, hoofd-, nek-, schouder- en spierpijn, slijmbeursontsteking, rsi-klachten, migraine ennaangezichtspijn. De therapie werkt ook regulerend op de stofwisseling en hormoonbalans.

Oekraine

Doorbloeding en wondheling worden bevorderd en zwellingen nemen af. En ook bij scoliose is het effectief.’’ Scenartherapie als Haarlemmer olie? De therapeute glimlacht. Tijdens haar stageperiode in de Oekraïne, vertelt ze, onder supervisie van Russische artsen, heeft zij de positieve effecten met eigen ogen waargenomen. ,,Deze artsen werken al jaren met scenar, soms in combinatie met reguliere therapie. Ze zijn zonder uitzondering bijzonder enthousiast.’ De behandelvorm is zo’n dertig jaar geleden ontwikkeld.

Therapie

Russische medici zochten naar een therapie die breed inzetbaar zou zijn bij eventuele gezondheidsklachten van de kosmonauten Scenartherapie, die het zelfherstellend vermogen van het lichaam activeert, was hierop het antwoord. Inmiddels wordt de techniek toegepast in medische praktijken in Australië, Nederland, Oostenrijk en Duitsland. In Duitsland is de scenartherapieopleiding zelfs erkend als optie voor verplichte bijscholing van artsen. In het ziekenhuis van Wertingen worden botbreuken postoperatief behandeld met het scenarapparaat. Oedeem neemt sneller af en de mobiliteit is eerder op peil.

Stroom tegen pijn

,,Het is niet nieuw om elektrische stroom tegen pijn in te zetten. De bekendste behandelmethode is TENS.Worden bij TENS impulsen op een van tevoren ingestelde frequentie afgegeven, scenar is dynamisch. Dat wil zeggen dat iedere stroomimpuls van de vorige verschilt, al naar gelang de reactie van het lichaam. We noemen dat biofeedback. Het lichaam wordt zelf aangezet tot actie.’’ Dat is nu ook wat scenar doet bij scoliose, een aandoening waarbij de ruggengraat krom groeit, de wervels draaien en een bochel kan ontstaan. Soms wordt hiervoor een korset aangemeten.

Korset bij scoliose

,,Zeker voor opgroeiende kinderen een zware belasting, omdat dit korset 18 tot 23 uren per etmaal gedragen moet worden. Met een korset verhelp je de kwaal niet, het doel is om verdere kromming tegen te gaan. Dat geldt ook voor een operatie waarbij metalen staven in de rug worden gezet. Scenartherapie verhelpt de kwaal wel. Het normaliseert onder andere de spierspanning in de rug en traint het lichaamomzelf het ontstane nieuwe evenwicht vast te houden.’’

Meer informatie over Scoliose leest u hier

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht