Zorg

Onderkaak kan voor problemen zorgen aan rug, nek en oren

Het kan zorgen voor een scala aan klachten, van tandenknarsen tot oorsuizingen. Een afwijkende stand van de onderkaak is een onderbelicht probleem, vinden vijf Limburgse tandartsen. In Voerendaal hebben ze het  DIR-Systeem, dat de optimale stand van de onderkaak kan bepalen.

kaak, meten, kaakmeting

Bron: GPD/ Harry Heuts

Het is het gewricht dat het meest gebruikt wordt; het bot dat de linker en rechterhelft van ons lichaam verbindt, het enige bot in de schedel dat kan bewegen.

De mandibula oftewel onderkaak is een van de meest complexe gewrichten die we hebben. Niet vreemd dus dat naar schatting tenminste 10 procent van de mensen last heeft van aandoeningen veroorzaakt door dit gewricht.

De boven- en onderkaak staan niet in de ideale positie op elkaar en dat kan klachten veroorzaken die verder voeren dan alleen tandenknarsen. De kaak is met talloze spieren verbonden aan gezicht, nek en rug. Vandaar dat duizelingen, oorsuizingen, nek- en rugpijn, houdingsproblemen, migraine en aangezichtspijnen in verband worden gebracht met een onjuiste stand van de kaak. Er kan zelfs een verband zijn tussen kaakproblemen en scoliose, een kromming in de ruggenwervel.

Kniepijn? Naar de tandarts!

Het vergeten lichaamsdeel, zo wordt de kaak ook wel genoemd.

Omdat er bij veel klachten simpelweg niet aan gedacht wordt. “Migraine of kniepijn meld je niet zo snel bij de tandarts. Klachten hopen zich soms jaren op”, zegt Eric van Bussel van Boelen Tandtechniek in Voerendaal. “Ze gaan naar de fysiotherapeut of krijgen pijnstillers en dan zijn ze weer even geholpen. Maar de oorzaak is niet weggenomen.”

DIR-systeem, meten of je kaak goed staat

Van Bussel beschikt sinds kort over het DIR-systeem, (Dynamische Intra-orale Registratie). Dit apparaat kan de optimale stand van de kaak analyseren. Een sensor wordt in de mond geplaatst en registreert hoe ver de kaak naar voren, achter en opzij beweegt en welke spierspanning hierbij optreedt.

Er wordt gelet op een goede occlusie (een sluiting van het gebit waarbij zoveel mogelijk kiezen en tanden elkaar raken) en de omvang van de schedel wordt erbij betrokken.
Vervolgens berekent het DIR-systeem de ideale stand van de onderkaak ten opzichte van de schedel.

Van Bussel: “Het is millimeterwerk. Sterker: het gaat vaak om tienden van millimeters.” De patiënt krijgt een daarna een op maat gemaakte corrigerende splint – een soort bitje – tussen de tanden dat ervoor zorgt dat de kaakspieren een gelijkmatige druk gaan uitoefenen. Deze doorzichtige splint moet drie maanden lang dag en nacht in blijven. “De hersenen worden zo min of meer ‘gereset’; ze moeten de juiste stand van de kaak opnieuw herkennen. We slikken bijvoorbeeld ongeveer 1500 keer per dag. Iemand bij wie de stand niet goed is, slikt veel vaker.”

Effecten van energiedrank

Het bitje is slechts tijdelijk; als blijkt dat de klachten verdwijnen, moet worden bekeken of definitieve ingrepen aan het gebit mogelijk zijn. Soms moeten kauwvlakken afgeslepen moeten worden, soms moeten tanden of kronen juist opgehoogd worden. Van Bussel verwacht dat steeds meer mensen problemen krijgen met het kaakgewricht.

“De erosie van het gebit neemt bij jongeren drastisch toe. Door de breezers en Red Bull en al die andere drankjes die het glazuur aantasten. Dat is vaak schrikbarend. De tanden worden zo aangetast dat er een beetverlaging optreedt, waardoor de kin naar voren komt en de beet niet meer juist is.”

Verkeerde stand kaak onderschat probleem

Een meting met het DIR-systeem kost ongeveer €600 en wordt door de zorgverzekeraars nog niet vergoed. Het is een medische handeling; de tandarts is eindverantwoordelijk.
Er zijn in Limburg nog maar vijf tandartsen gecertificeerd om het apparaat in Voerendaal te bedienen. In Den Bosch staat het enige andere DIR-systeem in Nederland.

Maar Van Bussel verwacht dat het systeem binnen enkele jaren volledig ingeburgerd zal zijn en onder de basale tandheelkunde valt. “Want een verkeerde stand van de kaak is echt een onderschat probleem.”

Dit interview is in 2010 verschenen in de Leeuwarder Courant
Door: Vikkie Bartholomeus

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht