Zorg

Comazuipen komt minder voor in het noorden van Nederland

Ambulances en spoedposten van ziekenhuizen raken ieder weekend ernstig overbelast met jongeren die zichzelf half bewusteloos drinken, de boel onderkotsen en soms nog agressief zijn ook. In het Noorden valt het met het comazuipen op zich nog mee.

Het aantal echte comazuipers blijft in het Noorden zeer beperkt, maar er is ieder weekend wel veel overlast door dronken jongeren. In Drenthe en Groningen is er dit jaar volgens de officiële cijfers nog geen enkele 15 of 16-jarige die zichzelf in coma heeft gedronken met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. “Maar we maken onswel ernstige zorgen over het drinken onder jongeren”, zegt woordvoerder Roel Barkhof van UMCG Ambulancezorg.

alcohol

Comazuipen

“Vaak moeten onze ambulances naar groepjes jongeren rond de 20 jaar die willens enwetens veel te veel gedronken hebben en daardoor in problemen komen..” Volgens Barkhof gaat het meestal om jongeren die ziek worden of door de alcohol verwondingen oplopen. “Dan vinden ze het normaal snel even de ambulancedienst te bellen. Onze mensen kunnen het tot nu toe altijd ter plekke oplossen, ze hoeven niet naar het ziekenhuis. Maar het belast ons wel; de ambulance kan op dat moment niet ergens anders naartoe. Het is ook belastend werk er staat meestal een heel groepje jongeren omheen dat zich er mee bemoeit.”

Aantal comazuipers

Ook in het UMCG komen per jaar slechts enkele echte comazuipers binnen. “Als we de comazuipers omschrijven als15/16-jarigen die in heel korte tijd een halve liter Beerenburg drinken, blijft het beperkt tot enkelen per jaar”, zegt woordvoerder Joost Wessels. “Hierdoor hebben we geen extra kosten voor beveiliging of overlastbeperkende maatregelen. De spoedopvang heeft veel meer alcoholgerelateerde problemen van studenten die te veel drinken. Vaak lichte snijwonden van brekend glas of letsels door valpartijen op de fiets, soms inwendige vergiftigingen. Zeer incidenteel belandt iemand hierdoor op de intensive care.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht