Zorg

Vragen en antwoorden over Coma

Wat betekent het precies dat een mens in coma ligt? Vragen en antwoorden.

coma

Hoe ontstaat coma?

Een coma is het gevolg van een hersenziekte, een vergiftiging, een hersenbloeding of een hartinfarct. Coma treedt ook op na een ongeval, als de hersenen gedurende langere tijd geen zuurstof hebben gehad. Op een scan is te zien dat alleen de hersenstam nog werkt.

Raakt een patiënt meteen in een vegetatieve toestand?

Nee, in eerste instantie kan de patiënt niks zelf en is zeer intensieve zorg met allerlei apparatuur nodig. Vanwege letsel wordt een patiënt ook wel opzettelijk in coma gehouden. Die toestand duurt hooguit 4 tot 6 weken. Als de patiënt daarna nog leeft, spreken artsen van een niet responsief waaksyndroom, NWS.

Blijft hij dan aan apparaten liggen?

De patiënt gaat zelf weer ademen, heeft een dag- en nachtritme, geeuwt, slikt en doet zelfs wel de ogen open. Wel blijft sondevoeding nodig. Het lijkt alsof de zieke wakker is, maar er kan geen oogcontact worden gemaakt.

Hoe lang duurt dat?

Dat kan vele jaren duren. In Nederland liggen naar schatting enkele tientallen mensen in langdurig coma in verpleeghuizen. Hoe jonger en fitter de patiënt, hoe beter het lichaam de toestand kan verdragen. In Nederland is in1997 afgesproken dat verpleeghuisartsen op gezette tijden overleggen of behandeling nog zinvol is. Een arts mag onder bepaalde omstandigheden levensbeëindigend handelen.

Is het altijd uitzichtsloos?

Nee, er zijn gevallen bekend van mensen die na vele jaren wakker werden en alert bleken te zijn. Nieuwe scantechnieken maken het ook mogelijk om hersenactiviteit te zien die met het blote oog nog niet waarneembaar is of die de patiënt niet duidelijk kan maken.

Zeker is volgens artsen wel dat de periode van coma voor de naaste familie ontzettend moeilijk te aanvaarden is.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht