Beweging

De zomerrage: space scooter. Het stimuleert kinderen om te bewegen en buiten te spelen

Het was al dé zomerrage van 2013: de spacescooter. Snel, sportief, supercool en niet aan te slepen. Gek op bewegen? Dan heb je deze zomer een space scooter of je wilt er op z’n minst dolgraag een hebben. Want het is zien en gezien worden met de nieuwste rage.

space scooter

De spacescooter is hartstikke hip. Foto: Leeuwarder Courant/ Marco Okhuizen

,,Het is een cool ding. Je kunt er allerlei kunstjes op doen. Een wheely maken bijvoorbeeld’’, zegt Sytze van Veen (10) uit Amsterdam in de Leeuwarder Courant. Hij kreeg zijn zwarte space scooter voor zijn verjaardag.

Wat is een space scooter?

‘Scooter’ is niet de meest voor de hand liggende naam voor het rijwiel dat toch vooral een step is. Een step met een skateboard-achtig plankje erop. Beweeg het plankje met de voeten naar voren en naar achteren en de space scooter schiet vooruit. ,,Je kunt een fietser bijhouden’’, beweert Sytze.

Space Scooter vaak verkocht

Volgens importeur Easy to Order die de space scooters voor de hele Benelux uit China haalt de step een snelheid van 15 kilometer per uur.

Volgens marketing manager Joost Blom van Easy to Order zijn er al tienduizenden space scooters verkocht. Voor de adviesprijs van €129,95. ,,Ze vliegen werkelijk onze filialen uit. Die scooters verkopen gigantisch’’, bevestigt Eddy Assies, directeur van Toys XL.

Space scooter op marktplaats?

Wie denkt op Marktplaats een exemplaar op de kop te kunnen tikken, komt voorlopig vrijwel zeker bedrogen uit. Op dit moment wordt dagelijks ongeveer duizend keer gezocht met de zoekwoorden ‘space Basisschoolleeftijd, buitenkind en scooter’, meldt Marktplaats. Het aanbod is zo’n zeventig exemplaren per week. En wat wordt aangeboden is binnen een dag weer van de hand.

Waarom is de space scooter een rage?

space scooter

Sytze van Veen demonstreert de space scooter. Foto: Leeuwarder Courant/ Marco Okhuizen

Assies kan de space scooter-rage eenvoudig verklaren. ,,De step is anders dan anders, stoer en een blikvanger waarmee je gezien wilt worden. En niet onbelangrijk: het is een product dat ouders graag voor hun kinderen kopen. Het stimuleert hen om te bewegen en buiten te spelen.’’ Ook de relatieve schaarste maakt de space scooter populair. ,,Het maakt de ‘heb-factor’ extra groot. De scooter kon niet anders dan een rage worden’’, stelt Assies.

De Stichting Consument en Veiligheid raadt ondertussen aan om beschermingsmiddelen te dragen op de space scooter. ,,Meldingen van ongevallen zijn (nog) niet binnen, maar een val is zo gemaakt. Net als met de aluminium mini-steps die een aantal jaar geleden plotseling zo populair waren.’’ Elleboog-en kniebeschermers worden aanbevolen.

En waar die rare naam vandaan komt? Scooter is het Engelse woord voor step. En space? Dat is het gevoel dat je moet krijgen als je op het ding staat. Alsof je door de ruimte zweeft.

space scooter

Sytze van Veen demonstreert de space scooter. Foto: Leeuwarder Courant/ Marco Okhuizen

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht