Zorg

Meer gevallen van zelfmoord? “De kracht van herhaling en de invloed van de media”

“Dames en heren de trein naar Zwolle rijdt niet in verband met een aanrijding met  een persoon.” Drie minuten later ontploft Twitter. Tweets als “Door #zelfmoord  op spoor bij #Meppel mis ik college,” vullen de tijdlijn.

Vraag mensen op straat of het aantal zelfdodingen de laatste vijfentwintig jaar is  toegenomen. Het antwoord is in de meeste gevallen ‘ja’. De realiteit leert echter dat het  aantal geslaagde zelfmoordpogingen vanaf 1985 afneemt. Sinds 2007, het begin van de  mondiale recessie, stijgt het aantal zelfdodingen weer. Maar het niveau ligt nog lang niet op dat van 1985.

zelfmoord

Gevoel komt niet overeen met realiteit

Uit eigen onderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlanders denk dat het aantal  zelfmoorden is toegenomen. Waarom kloppen de gedachten niet met de realiteit. Het antwoord ligt volgens Michael Moore, documentairemaker, in de steeds groter wordende aandacht van het onderwerp in (sociale) media. In zijn documentaire ‘Bowling for Columbine’ gaat Moore in op het onderwerp: gevoel  van veiligheid in relatie met media-aandacht en feiten. In 1999 ligt het aantal moorden, overvallen, inbraken en verkrachtingen in San Francisco een stuk lager dan in 1998. De media-aandacht is echter met 600 procent toegenomen, waardoor inwoners het gevoel hadden dat de stad vele malen onveiliger was.

Feiten en statistieken sneuvelen onder de kracht van herhaling. Dezelfde moord wordt over diverse tv-stations breed uitgemeten, elke krant vult haar pagina’s ermee en tegenwoordig klapt daar sociale media nog eens overheen. Een moord dringt meerdere keren de hersenpan binnen en doet daar wat met het gevoel, hetgeen mensen ervaren. Bij zelfdoding gaat in feite dezelfde vlieger op.

Veranderende ethiek van traditionele media

Voorheen was het een ongeschreven journalistieke regel dat zelfmoord met de grootst  mogelijke discretie werd behandeld. Als het even kon dan werd er niet eens over gerept.  Enkel als er iets gebeurde wat inpakt op de maatschappij had, werd erover geschreven. Tegenwoordig lijken traditionele media de ‘oude’ ethiek overboord te hebben gegooid.  Slecht nieuws verkoopt, persoonlijke drama’s zijn goed voor de oplage. Kranten en  nieuwsprogramma’s schuwen niet meer om klein persoonlijk leed als een zelfmoord onder de aandacht te brengen.

Sociale media: uitlaatplek van persoonlijke emoties

Daarbij komt nog eens de opkomst van sociale media. Meer dan de helft van alle  Nederlanders (van baby tot hoogbejaard) heeft een Facebookaccount. Miljoenen  Twitteren en ook Hyves trekt nog wekelijks miljoenen bezoekers. Sinds het ontstaan van sociale media is het een podium om persoonlijke emoties te uiten. Veelal zijn dat vrolijke momenten, een fantastische vakantie of een heerlijke maaltijd. Ook trieste momenten krijgen steeds meer aandacht op Facebook en Twitter. Pagina’s van mensen die zelfmoord hebben gepleegd veranderen in een virtuele rouwbijeenkomst, vol met berichten van gemis en goedbedoelde, troostende woorden. 

Vicieuze cirkel: kracht van herhaling

Het bijzondere is dat sociale ontmoetingsplaatsen voor rouw en verdriet weer worden opgepakt door traditionele media. Landelijke en lokale omroepen schuwen niet om berichten van Facebook en Twitter in de uitzending te vermelden. Waardoor anderen weer aangewakkerd worden om naar de desbetreffende pagina te surfen. Elke reactie, elke ‘like’ wordt weer geplaatst op de tijdlijn en komt weer onder de aandacht van honderden mensen.

Feiten bewijzen (gegevens Centraal Bureau voor de Statistiek) dat het aantal geslaagde zelfdodingen de afgelopen 25 jaar een daling kent. Ondertussen denkt het volk dat steeds meer mensen zelfmoord plegen. Oorzaak is overduidelijk dat men door invloed van (sociale) media vaker geconfronteerd wordt met de ‘laatste uitvlucht’. De kracht van herhaling vertroebelt het beeld.

zelfmoord

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht