Zorg

Ontwikkeling van taal bij kinderen. Baby’s herkennen moedertaal aan ritme.

Goed leren praten begint al heel vroeg. Tijdens het eerste levensjaar gebruiken kinderen nog geen gesproken woorden. Toch is de  taalontwikkeling dan al in volle gang, en begint al in de baarmoeder. Baby’s kunnen hun moedertaal meteen na geboorte al herkennen aan het ritme.

taal

Foto: NDC Mediagroep

In het eerste levensjaar gaan baby’s al woorden in zinnen herkennen. Ouders hoeven  hiervoor geen oefeningen met het kind te doen. Tegen het kind praten tijdens het verschonen van de luier of het klaarmaken van het eten is voldoende. De baby reageert met geluidjes, mimiek en bewegingen.

Eerste woordjes

Ouders kunnen al na enkele weken aan het huilen van hun baby horen hoe het zich voelt. Dr. Ellen Gerrits, lector Logopedie: “Gemiddeld verschijnt het eerste woordje op 14 maanden en rond twee jaar spreken veel kinderen al in korte zinnetjes. Het is belangrijk om het vroege verloop goed te monitoren en spraak– en taalontwikkelingsstoornissen tijdig met preventieve logopedie te ontdekken en te behandelen. Het signaleren van een taalachterstand kan al bij een kind van twee jaar.” 

Taalontwikkeling

De taalontwikkeling van kinderen is een proces van interactie, tussen ouders, broertjes, zusjes, opa en oma. Bij het stimuleren van de taalontwikkeling spelen de ouders een grote  rol. “Het eerste woordje is een belangrijke mijlpaal, maar dan begint het pas. Het kind moet  tussen 0 en 5 jaar alles leren over de uitspraak van woorden, werkwoordvervoeging, de betekenis van woorden, grammatica van zinnen en leren hoe je antwoord geeft op een vraag en een verhaal vertelt.

Vreemde taal leren

Het kind begrijpt altijd meer dan het zelf zegt (net als wij). Zo kan een  kind van 2 ½ jaar al langere zinnen begrijpen, terwijl het zelf nog spreekt in zinnen van twee à drie woorden”, legt Ellen Gerrits uit.  De eerste levensjaren van het kind worden in de ontwikkelingspsychologie aangeduid als de ‘gevoelige periode’ voor de taalontwikkeling. Dat betekent dat de taalverwerving dan vrijwel  vanzelf gaat. Peuters kunnen zonder probleem meerdere talen tegelijk verwerven,  bijvoorbeeld Spaans van de moeder en Nederlands van de vader. Dit is anders na het zesde
levensjaar waar het meer bewust taal leren wordt.

Leren lezen

Leren lezen is niet alleen leuk en spannend. Voor kinderen is het een sleutel naar de kennis van de wereld. Lezen en voorlezen stimuleert het leervermogen. Als kinderen leren lezen gaat er letterlijk een wereld voor ze open. Een kind leert nieuwe woorden en hun betekenis en doet kennis op over de wereld om zich heen. Goed kunnen lezen is een belangrijke  voorspeller voor schoolsucces. “Door het zelf lezen en het luisteren tijdens voorlezen, leert  een kind hoe de opbouw van een taal in elkaar zit; hoe de zinnen lopen, welke regels er bij een taal horen en hoe je die regels kunt gebruiken in het praten. Verder draagt het leren  lezen bij aan de fantasie van kinderen en stimuleert het de concentratie”, aldus Ellen Gerrits.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht