Zorg

Atriumfibrilleren. Wat is een hartritmestoornis en wat moet je doen?

Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het ritme onregelmatig en meestal versneld is.

Atriumfibrilleren, hart, ritme

Bron: Wikimedia/ Jer5150

Diagnose en  therapie

Atriumfibrilleren (hartritmestoornis) is een veel voorkomend probleem bij hart- en vaatpatiënten. Bijvoorbeeld tot circa 20% bij 80 jarigen, gemiddeld 1-2% van de algehele bevolking. Atriumfibrilleren geeft daarnaast een vijfmaal hoger risico op een beroerte en een driemaal hoger risico op hartfalen. De huidige richtlijnen geven aan dat het tijdig vaststellen van de diagnose van belang is voor niet alleen de keuze voor en aanvang van de therapie, maar ook voor de prognose. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze van het toedienen van antistollingsmedicatie bij boezemfibrilleren, om daarmee het risico op een TIA-CVA te verkleinen.

Hartritmestoornispoli

Voor de patiënt die boezemfibrilleren langer dan 48 uur heeft, is de AF poli opgezet. Het voordeel voor de patiënt is dat deze direct op het juiste ‘zorgpad’ wordt gezien en dat, conform de richtlijnen de juiste diagnostiek wordt ingezet. Alle onderzoeken en afspraken worden in één dagdeel gepland. Verschillende disciplines van de polikliniek Cardiologie werken hiervoor samen.

Tijdens het bezoek aan de AF poli krijgt de patiënt, naast alle onderzoeken, een gesprek met de cardiologieverpleegkundige om alle aspecten van atriumfibrilleren te bespreken. Na een gesprek met de cardioloog volgt een lichamelijk onderzoek. Hierna wordt het plan van aanpak besproken. Afhankelijk van de situatie worden alle vervolgafspraken gemaakt: daarmee weet de patiënt precies waar deze aan toe is. Indien noodzakelijk wordt een ‘electrische cardioversie’ gepland: dit is het herstellen naar normaal hartritme.

Het is van belang te benadrukken dat patiënten met acuut ontstaan van atriumfibrilleren (binnen 48 uur) meteen gezien moeten worden, en dus niet onder de doelgroep vallen. Zij moeten direct contact met huisarts of dokterswacht zoeken

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht