Zorg

Steelwratjes bestrijden met een flesje vrieskou

Steelwratten zijn onschuldige maar lelijke huidflapjes. Het Wolvegaaster bedrijf Koninklijke Utermöhlen zet als eerste een middel ertegen op de markt: Skintags. Dat maakt korte metten met ze.

Ontsierende steelwratjes in de hals. Wie heeft ze niet? Ongeveer de helft van de volwassenen boven de dertig jaar heeft de huiduitstulpingen daar of in de nek. Mannen en vrouwen hebben ze ook vaak onder de oksels. Vrouwen kunnen ze bovendien onder de borsten hebben.

steelwratjes

Steelwratjes zijn onschuldig maar lelijk. Foto LC/Jan de Vries

Wratten

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het geen echte wratten. Die ontstaan door een virus, daarom komen ze vaak terug. Steelwratjes of huidflapjes zijn onschuldig, ontstaan spontaan en zitten vaak aan een steeltje.

Wie er vanaf wil, moest tot voor kort de schaar er inzetten of naar de huisarts zodat die dat veilig kon doen. Veel mensen laten ze echter zitten.

HeltiQ Skintags

Daarom is een zelfzorgmiddel een gat in de markt, verwacht Koninklijke Utermöhlen in Wolvega, de onderneming die specialist is in de zelfzorg van wonden en de huid. Het gerenommeerde bedrijf, dat dankzij het ontwikkelen van snelverband in 1901 zijn koninklijk predicaat verdiende, introduceert daarom onder de merknaam HeltiQ ‘Skintags’.

steelwratjes

Renate Borchers en Siebe van der Meer kijken naar hun nieuw product: Skintags. Foto LC/Jan de Vries

Het is een spuitbusje met de stof dimethylether, een kunstmatige vriesstof dat -50 graden Celsius wordt. Dat bevriest het steelwratje. ,,Het werkt heel simpel’’, aldus adjunct-directeur Renate Borchers. Eerst moet er een bijgevoegd pleistertje om het steelwratje worden gelegd, om de huid er omheen niet te beschadigen.

Binnen twee weken

Dan moet er een applicator met een foamstift op worden gezet. Borchers: ,,Dan moet je het spuitbusje van je afhouden en vier keer drukken, zodat het foam vochtig wordt.’’ Daarna druk je de applicator 40 seconden op het steelwratje. Eén behandeling is meestal genoeg om het steelwratje binnen twee weken te doen verdwijnen.

,,Het kan geen kwaad. Mensen hoeven niet bang te zijn. Het is maar kou’’, stelt Borchers gerust. Wel moeten gebruikers eerst de gebruiksaanwijzing lezen, benadrukt ze. Niet alleen om de instructies goed op te volgen, maar ook om te lezen of het wel te gebruiken is. Diabetes- of huidkankerpatiënten moeten het bijvoorbeeld laten staan.

Australië

Klanten uit Australië brachten Koninklijke Utermöhlen ruim een jaar geleden op het idee om een middel op de markt te brengen dat steelwratten bestrijdt. ,,Het gesprek ging over wratten, maar de klant zei: ‘Steelwratten zijn een veel groter probleem. Waarom doen jullie daar niets mee?’’, vertelt de adjunct-directeur.

Het bedrijf past bij HeltiQ Skintags ongeveer dezelfde bevriezingsmethode, de zogeheten cryotherapie, toe als bij HeltiQ WratWeg, dat al langer op de markt is. De behandelwijze is alleen verschillend. Omdat steelwratjes veel zachter zijn dan de wat taaiere wratten, denkt het bedrijf dat Skintags nog succesvoller zal zijn in de bestrijding van de huiduitstulpingen.

Hoge verwachtingen

Een testpanel, met daarin ook een paar van de ongeveer dertig medewerkers, heeft het middel getest. ,,Ze zijn ze kwijt’’, zegt Borchers triomfantelijk.

,,We hebben er hoge verwachtingen van’’, vertelt sales- en marketingmanager Siebe van der Meer. ,,Alle grote drogisterij- en apotheekketens nemen het op in hun assortiment’’. Alleen in Canada is een soortgelijk product op de markt. Het bedrijf in Wolvega heeft patent op dit middel.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht