Zorg

Draagbare kunstnier zo groot als Ipad voor dialyse nierpatiënten

Als alles goed gaat, kunnen nierpatiënten vanaf 2017 altijd en overal dialyseren met een draagbare kunstnier. Dat liet Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting die het apparaat ontwikkelt, vrijdag weten. Over twee jaar beginnen de klinische testen.

NIerdialyse

NIerdialyse. Foto: Leeuwarder Courant

Nu moeten patiënten daarvoor naar het ziekenhuis. “Als je nieren niet meer werken, moet je daar 3 of 4 keer per week 4 uur lang aan een dialyse-apparaat liggen”, aldus Oostrom. De 80 kilo zware machine neemt dan de taak van de nieren over. “Een stuk of 100 mensen hebben het apparaat thuis, maar daar moet je je watervoorziening op aanpassen en een cursus volgen om het te gebruiken.”

Kunstnier

De 3 kilo zware kunstnier moet dat vergemakkelijken. In plaats van 60 liter vocht, wordt een halve liter steeds opnieuw gebruikt om het lichaam te dialyseren. Oostrom vergelijkt het apparaat met een iPad. “Het heeft niet alleen hetzelfde formaat als een soort dikke tablet, maar is net zo eenvoudig te gebruiken.” Patiënten kunnen er een smartphone aan koppelen zodat ziekenhuizen de dialyse in de gaten kunnen houden. Ook zou het goedkoper zijn dan de huidige apparatuur.

Volgens Oostrom had de stichting het idee eerst aan de dialyse-industrie voorgelegd, maar was daar niemand die het wilde ontwikkelen. Daarom doet de stichting het nu zelf, samen met onder meer onderzoekers van academische ziekenhuizen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht