Zorg

Minder kans op astma en eczeem door aflikken speen

Baby’s bouwen een sterkere weerstand op als ouders de speen eerst in hun eigen mond stoppen. Uit onderzoek van het Zweedse Queen Silvia Children’s Hospital blijkt dat de baby’s hierdoor minder kans hebben op het ontwikkelen van astma en eczeem.

speen

In het onderzoek werden 184 kinderen drie jaar lang gevolgd. Van de kinderen waarvan de ouders de speen eerst in hun eigen mond stopten, alvorens ze aan hun kind te overhandigen, bleek maar liefst 88% minder kans te hebben op het ontwikkelen van astma. Ook de kans op het krijgen van eczeem bleek 63% lager.

Allergie

De onderzoekers sluiten niet uit dat de lagere kans op allergieën wordt veroorzaakt, doordat de ouders die de speen aflikken, misschien anders met hun kind omgaan dan ouders die dat niet doen. Om dit uit te sluiten, wordt er verder gegaan met het onderzoek.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht