Voeding

Neem voldoende vocht bij warm weer. Tips om uitdroging te voorkomen

Een dag boven de 25 graden is ook best te doen, maar als de warmte blijft aanhouden kunnen er, vooral voor ouderen, problemen optreden. Het eerste probleem dat zich vaak voordoet is dehydratie, ofwel uitdroging. 

uitdroging

Bij extreem warme dagen is het van groot belang dat er voldoende aan koeling wordt gedaan. Dat kan eenvoudig door aan de buitenkant de zonwering te laten zakken of de gordijnen binnen te sluiten. Ramen op ventilatiestand en deuren dicht op het heetst van de dag, lichten en ander apparatuur die niet aan hoeft maar wel warmte geeft, uit zetten en katoenen kleding dragen is het advies.

Hittegolf

Wanneer er sprake is van een hittegolf, waarbij de temperaturen meer dan vijf dagen boven de 27 graden stijgt, treden er in de zorginstellingen allerlei regels in werking met betrekking tot koeling en vochtbalans. Voor de ouderen in de thuissituatie komt het neer op zelfstandig handelen of door de zorgverleners.

Vochtverlies

“Bij de ouderen vindt vochtverlies niet alleen plaats door warmte.

  • Als je ouder wordt neemt het dorstgevoel stappen af,
  • wordt de huid dunner waardoor het vocht (en zout) verlies toeneemt
  • wordt vocht vasthouden moeilijker door de vaak verminderende nierfunctie.

Al met al reden om (vooral bij warm weer) vaak meer te drinken. Het is beter om dan kleine beetjes te drinken in plaats van in een keer heel veel en er voor te zorgen dat er samen met het eten van fruit of toetjes (waar ook vocht in zit) ongeveer 1.7 liter vocht per 24 uur wordt ingenomen. Alcohol wordt ontraden, want dat drijft vocht af.”

Zoutafscheiding

Omdat vochtverlies ook gepaard gaat met zoutuitscheiding, is het goed om dit weer aan te vullen

Dit kan door bijvoorbeeld

  • bouillon te drinken,
  • een zoute haring,
  • klein zakje chips,
  • zoute pepsels
  • een zout dropje te eten.

Het is vooral opletten bij ouderen met kauw- en slikproblemen, overmatig kwijlen of braken en diaree. Het vochtverlies of te kort aan inname van vocht gaat dan sneller. Voor ouderen met een vochtbeperking en of een natriumbeperking wordt geadviseerd om bij een hittegolf eventueel contact op te nemen met de huisarts om te weten wat goed is.

Bouillon

Het drinken van bouillon tijdens temperaturen vanaf 25 graden is een standaardregel in de woonzorgcentra en het verpleeghuis behalve als sprake is van vochtbeperking (bij hart- of nierfalen) of natriumbeperking. Mocht men geen bouillon willen of mogen hebben dan zijn er alternatieven om het zoutgehalte aan te vullen zoals de haring of chips. Daarnaast wordt geadviseerd om dan ander drinken te kiezen. In de Thuiszorg is het zaak dat de familie/mantelzorger of de zorgverlening toeziet (signaleert) dat er genoeg drinken klaar staat en wordt ingenomen, én, heel belangrijk, dat het onder handbereik staat, zodat ook de rolstoelgebruiker of de bedpatiënt zichzelf kan bedienen.

Voeding

Te weinig vochtinname is een probleem dat vaak bij ouderen voorkomt, maar ook te weinig voeding innemen komt voor en dat leidt tot ondervoeding. Dit komt vaak voor bij de eenzame oudere, of wanneer er kauwen slikproblemen zijn vanwege een ziektebeeld of problemen met de gebitsprothese.Maar ook het afnemen van de spiermassa op oudere leeftijd speelt een rol. Minimaal een keer per maand jezelf wegen (weegschaal op harde ondergrond en altijd op dezelfde plaats) om je gewicht in de gaten te houden is zeker aan te raden. Bij toenemend gewichtsverlies is het aan te raden om eventueel advies in te winnen bij een deskundige.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht