Well-being

Ziek terug van een reis. Wat kan het zijn en hoe voorkom je het?

Wie een stevige koorts krijgt na thuiskomst van een verre reis, doet er verstandig aan naar de dokter te gaan. Ziekten als malaria, dengue en gewone griep zijn reële risico’s. Maar er zijn nog veel meer ziektes die je op reis sneller krijgt dan thuis.

reis

 

“Hoe langer je ergens blijft, hoe groter de kans dat je iets oploopt”, zegt internist en infectioloog dr. Sander van Assen. “Het advies om geen ongekookt of voorgesneden voedsel te eten is heel verstandig”, vindt hij.Wie op reis gaat buiten Europa, doet er goed aan reizigersadvies in te winnen bij de GGD of andere gespecialiseerde instanties, en reisvaccinaties te nemen. Geen overbodige luxe ook als je wat langer in landen als Turkije, Egypte of Marokko bent, waar ziektes als hepatitis A, difterie en tetanus geregeld voorkomen.

Doodsoorzaak

De belangrijkste doodsoorzaak bij mensen die op reis zijn, is nog altijd hart- en vaatziekten. “Malaria en andere tropische ziekten zijn natuurlijk bekende risico’s, maar mensen denken er vaak niet aan dat juist vrij normale ziektes op reis akelige gevolgen kunnen hebben”, zegt Van Assen. Met een hartinfarct in Nederland ga je met de ambulance snel naar een hartcentrum waar je gedotterd wordt. Maar kom daar maar eens om diep in de Afrikaanse jungle of het Nepalese hooggebergte.

Griep

Zo eist ook gewone griep naar verhouding veel slachtoffers onder reizigers. “Mensen zijn hier gewend dat de griep alleen in wintertijd heerst. Maar in de tropen komt influenza het hele jaar voor. Daarop moet je als reiziger dus wel bedacht zijn.”

Hoogteziekte

Waarmee veel Nederlanders ook geen rekening houden, is hoogteziekte. Het lichaam kan moeite hebben met grote hoogtes. De gevoeligheid verschilt per persoon. Je kunt er vocht in longen of hersenen van krijgen.Wie snel naar hoogtes boven de twee kilometer stijgt, kan compleet verrast worden als hij in een hooggelegen gebied plotseling duizelig, benauwd en ziek wordt.

Hondsdolheid

Een ander vaak onderschat risico is hondsdolheid ofwel rabiës.Wie op reis plotseling aangevallen wordt door een wilde kat of hond, moet serieus rekening houden met besmetting. “Je moet je realiseren dat hondsdolheid in principe dodelijk is”, zegt Van Assen. “Normaal gesproken valt een kat of hond je niet zomaar aan. Gebeurt dat wel, dan is het zaak naar een dokter te gaan voor een prik tegen rabiës.”

Malaria

Het meest afschrikwekkend blijft malaria. Het risico is het grootst bij familiebezoek. “Mensen die oorspronkelijk uit een tropisch land komen, al jaren in Nederland zijn, maar een keer op familiebezoek gaan. Daarbij komt relatief veel malaria voor. Vroeger, toen ze nog in een land als bijvoorbeeld Congo woonden, hadden ze voldoende weerstand opgebouwd. Maar wie al jaren in Nederland woont, raakt die immuniteit kwijt.
Dan moet je je dus veel beter tegen muggen beschermen dan je vroeger gewend was en malariamedicatie nemen.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht