Zorg

Vakantieziekte: Dengue, de meest voorkomende door muggen overgebrachte virale infectieziekte ter wereld

Dengue is nu al de meest voorkomende door muggen overgebrachte virale infectieziekte ter wereld, met jaarlijks 50 tot 100 miljoen besmettingen. Dengue oftewel knokkelkoorts is bezig aan een forse opmars binnen de tropen en subtropen. Maar de dengue-mug heeft zich ook al gevestigd in Zuid-Europa en de Verenigde Staten.

dengue, tijgermug

Het lastige is: er is geen medicijn en geen vaccin en de dengue-mug houdt zich het liefst op in de sterk groeiende dichtbevolkte steden, terwijl malaria veel meer een ziekte is van het platteland.

Hoe wordt Dengue verspreid

Dengue oftewel knokkelkoorts wordt verspreid door een speciale steekmug die ook andere ziektes kan overbrengen zoals de dodelijke, maar veel zeldzamere, gele koorts. De dengue-mug heeft zich inmiddels verspreid over de hele tropen en subtropen, tot in Florida, Zuid- Italië en Spanje aan toe. Door de vele boot- en vliegreizen komt hij steeds vaker ook in gematigde streken voor. De kans dat de dengue-mug zich in Nederland vestigt blijft klein, vanwege de lage temperaturen in de winter, beneden de 10 graden.

Beschermen tegen Dengue

De mug heeft de vervelende neiging overdag te steken en niet na zonsondergang, zoals de malariamug. Daardoor is bescherming met klamboes vrij zinloos. Beschermen tegen dengue is een kwestie van lange kleren dragen en je goed insmeren met anti-muggencrème die DEET bevat.

“Dengue is uniek omdat er vier verschillende virusstammen zijn en je hebt een verhoogde kans op ernstige ziekteverschijnselen als je al een keer door een van die varianten besmet bent geweest”, legt microbioloog prof. dr. Jolanda Smit uit. “De mens kan tegen elk van die vier soorten immuniteit opbouwen.

Sommigen merken er bijna niks van de eerste keer, terwijl anderen de typerende knokkelkoorts krijgen. Maar de tweede keer kan nog ernstiger zijn met zeer hoge koortsen, bloedingen en soms dodelijke gevolgen.”

Onderzoek

Hoe dat nou kan, daarnaar doen Smit en haar collega’s onderzoek in Groningen. “We kijken wat er nu eigenlijk gebeurt na een muggenbeet. Het lichaam van de mens maakt antistoffen aan en die binden zich aan de virusdeeltjes.

De antistoffen beschermen dan wel tegen die eerste variant van het virus, maar ze zorgen er juist voor dat een andere variant van het virus veel meer schade kan aanrichten. Dat heeft iets te maken met hoe de antistoffen zich om het virus heen vouwen.We proberen te begrijpen wat die antistoffen nou eigenlijk toevoegen aan het virus zodat het zo schadelijk kan worden.”

Geen medicijn

Dit fundamentele onderzoek leidt nog lang niet tot een medicijn tegen dengue. “Daarom blijft bescherming tegen dengue heel moeilijk.” Er is wel een vaccin tegen dengue in de maak, maar dat werkt nog verre van ideaal. Je hebt drie doses nodig in een periode van anderhalf jaar. Maar tot dat vaccin op grote schaal op de markt komt, is het een kwestie van insmeren en je beschermen tegen muggen.

En als je besmet bent, paracetamol slikken om de koorts te verlagen en genoeg water drinken. “Dengue staat bekend als een kinderziekte, maar volwassenen kunnen net zo goed besmet raken.”

Dengue

Wat is dengue?

  • Tijgermuggen (de Aedes aegypti en Aedes albopictus, de Aziatische variant) dragen het denguevirus over op mensen via hun speeksel. In Zuidoost-Azië is ongeveer 20 procent van de bevolking besmet.
  • Herkomst: Zuid- en Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid- Amerika, het Caribisch gebied, Afrika en het Midden- Oosten.
  • Dengue is een griepachtige infectieziekte, met een incubatieperiode van twee tot acht dagen en een duur van zeven tot tien dagen. Er kunnen drie verschillende ziektebeelden optreden, oplopend in ernst: denguekoorts (DF), dengue-hemorragische koorts (DHF) en dengueshocksyndroom (DSS).
  •  De klassieke dengue of DF kenmerkt zich door koorts, spier- en gewrichtspijn, pijn achter de ogen en huiduitslag. Bij DHF treden daarnaast verschijnselen op als blauwe plekken, bloedneuzen, bloedend tandvlees, rusteloosheid en dorst. DSS, de ernstigste variant, doet zich twee tot zeven dagen na de typische klachten voor. De pols is snel en zwak, de patiënt heeft een klamme huid en valt soms plotseling weg.Deze shock kan de dood tot gevolg hebben.
  •  Er bestaat geen vaccin of geneesmiddel tegen dengue.

Behandeling

Behandeling bestaat uit ondersteunende maatregelen, zoals paracetamol en rust en – in ernstige gevallen – een infuus en zuurstof. Volwassenen genezen meestal volledig, hoewel het herstel lang duurt.

Kinderen onder de tien jaar zijn vaak ernstig ziek.

  • Preventie is de grote troef tegen muggenbeten: het dragen van bedekkende kleding en het gebruik van insectenwerende middelen (DEET, muggenschermen) en pesticiden.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht