Voeding

Salmonella, botulisme en legionella. Wat zijn het voor ziekten?

Broeierig warm weer is vaak een goede voedingsbodem voor bacteriën; voor goede, maar ook voor slechte. Mensen lopen vaker een voedselvergiftiging op door salmonella, eenden sterven door botulisme en er zijn uitbraken van legionella. Wat zijn dit precies voor ziekten?

salmonellaSalmonella

Regelmatig worden mensen geveld door een hevige salmonellavergiftiging. De voedselvergiftiging is vaak het gevolg van het eten van een verkeerd bereidde of bedorven salade of vlees. Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel jaarlijks vijftigduizend ziektegevallen veroorzaakt. Gemiddeld dertig mensen sterven ieder jaar aan voedselvergiftiging door salmonella.

De bacterie komt veel voor in pluimvee, varkensvlees of eieren. Besmetting ontstaat vooral door het eten van rauw vlees of eieren die onvoldoende doorbakken of gekookt zijn.

Binnen 12 tot 36 uur ontstaan klachten als

  • diarree,
  • hoofdpijn,
  • misselijkheid,
  • lichte koorts
  • overgeven.

De meeste mensen knappen na twee tot drie dagen vanzelf weer op. Rust en veel drinken is vaak voldoende. Af en toe dringt de bacterie door in de bloedbaan en kan dan organen, botten en gewrichten aantasten. In zeldzame gevallen kunnen patiënten overlijden door uitdroging en nierfalen of door bloedvergiftiging en shock.

Besmetting is het beste te voorkomen door goede hygiëne in de keuken. Snijdt groenten niet op dezelfde plank als kippenvlees. Kook en bak alles goed door en gebruik bijvoorbeeld geen rauwe eieren voor het maken van bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.

Botulisme

Botulisme

Eenden en vissen sterven massaal nadat ze het vergif botuline hebben binnengekregen. De bacterie clostridium botulinum, de veroorzaker van botulisme, gedijt uitstekend in stilstaand ondiep water dat 20 graden of warmer is. Ook verspreidt de bacterie zich razendsnel wanneer kadavers van eenden of vissen te lang in het te warme water liggen.

Botulisme kan in zeldzame gevallen ook mensen treffen. Besmetting is dan meestal het gevolg van het eten van besmet voedsel. Ook kan een infectie ontstaan doordat er verontreinigde grond in een open wond komt.

Botulisme kent verschillende stadia en begint meestal met onscherp zien en het moeite hebben met slikken en praten. Verder kan er sprake zijn van verstopping, misselijkheid en braken. Naarmate de ziekte verder om zich heen grijpt, verlammen de spieren wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. In dat geval is er sprake van acuut levensgevaar. Bestrijding gaat door het eenmalig toedienen van een tegengif. Hoe eerder hoe beter.

Vergiftiging kan worden voorkomen door voorzichtig te zijn met eten. Het gif wordt vernietigd bij het koken. Proef niet van bedorven voedsel, maar gooi het direct weg en eet geen voedsel uit bolle of roestige blikken.

Legionella

Gymzalen en sporthallen worden regelmatig opgeschrikt door een uitbraak van legionella. Verschijnselen van wat ook wel de veteranenziekte wordt genoemd, kunnen uiteenlopen van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking. Mensen met weinig weerstand kunnen eraan overlijden.

De ziekte is goed te bestrijden met antibiotica.

De ziekte wordt verspreid door nevel, bijvoorbeeld veroorzaakt door een fontein, een koeltoren of door te douchen. De kleine neveldeeltjes kunnen legionella bevatten en bij inademen de soms levensbedreigende longontsteking veroorzaken.

De veteranenziekte is niet overdraagbaar van mens op mens en kan ook niet worden opgelopen door het drinken van met legionella besmet water.

De groei van legionellabacteriën explodeert bij watertemperaturen tussen de 25 en 50 graden Celcius, en dan bij voorkeur in leidingen waarin het water stilstaat.

Bij het doorspoelen van de leidingen met water boven de 60 graden wordt de bacterie gedood.

Douchen thuis is geen probleem, wanneer het water in het warmwatertoestel 60 graden is of meer. Het kan verstandig zijn om bijvoorbeeld na een vakantie voor het douchen eerst even goed de leidingen door te spoelen met heet water.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht