Zorg

Kijk uit met hennatattoos, kans op hevige allergische reactie

Neptatoeages of hennatattoos die deze zomer vrij massaal op markten, braderieën en in vakantie-oorden bij kinderen worden aangebracht, kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken. Huidartsen maken zich zorgen dat er bij het publiek niets over bekend is en er geen regels zijn voor de veiligheid van deze huidschilderingen.

51c01d6c2f7cc65d13000082

Dermatoloog Pieter-Jan Coenraads van het Universitair Medisch Centrum Groningen, tevens secretaris van de Europese club van contactallergie- dermatologen, vindt het tijd voor een waarschuwing.

“Zeker bij jonge kinderen kan je dit soort huidschilderingen beter niet laten doen. Of je moet zeker zijn dat de schadelijke stof PPD er niet in zit, maar dat is voor het publiek lastig te controleren. Het probleem is het ernstigst met de huidverven die in landen rond de Middellandse Zee worden gebruikt.”

De allergische reactie ontstaat vaak weken of maanden later, als de tatoeage allang weer verdwenen is. Meestal doordat mensen hun haar verven, en daar zit vaak dezelfde stof, PPD, in. De allergische reactie is meestal een flinke huiduitslag en jeuk, maar het kan zelfs tot een gezicht vol blaren leiden en in enkele gevallen (benauwdheids)aanvallen of andere reacties die opname in het ziekenhuis noodzakelijk maken.

De boosdoener in de neptatoeages is het stofje PPD, paraphenylenediamine. Dat is een veelgebruikte stof in haarverven die in lichte concentraties ongevaarlijk is en ook is toegestaan volgens Europese richtlijnen. De stof wordt toegevoegd aan de huidschilderingen. Daarmee kleurt de neptatoeage mooier en hecht de verf beter aan de huid.

Meerdere tattoos

Van één zo’n neptattoo krijg je meestal geen last. “Je hebt een tijdje nodig om ergens allergisch voor te worden”, legt Coenraads uit. “Een aantal mensen kan je met zo’n huidschildering sensibiliseren. Dan ontstaat de allergische reactie als ze voor de tweede keer in contact komen met PPD.” Vaak dus na haarverven. De Voedsel en Warenautoriteit is van het probleem op de hoogte. “We waarschuwen wel voor dergelijke tattoos met ’black henna’ die mensen regelmatig in het buitenland laten zetten”, zegt een woordvoerder. De VWA controleert in Nederland ook wel op deze huidschilderingen maar treft hier slechts zelden verf met PPD aan.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht