Voeding

Meeste voedselvergiftigingen door salmonella. Hoe kun je het bestrijden?

Vorig jaar werden veel mensen ziek van gerookte zalm. Oorzaak was een ongewenst ’ingrediënt’ in de vis: de salmonella-bacterie. Vijf vragen over bacterie, bronnen, besmetting en bestrijding.

salmonella

 

Wat is salmonella?

Salmonella is een darmbacterie. Die komt door uitwerpselen van mens en dier terecht in het milieu, in het water en in levensmiddelen. Mensen lopen meestal een besmetting op door rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Ook groenten en fruit kunnen salmonella bevatten.

Hoe vaak komt salmonella voor?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er in Nederland jaarlijks 50.000 infecties zijn. Het is niet bekend hoeveel van de besmette mensen aan de bacterie overlijden.

Wat is het ziektebeeld?

Salmonellabesmetting kan leiden tot

  • koorts,
  • diarree,
  • misselijkheid,
  • overgeven,
  • buikkramp,
  • rillingen,
  • spierpijn
  • hoofdpijn.
  • Daarnaast kunnen patiënten bloed en slijm bij hun ontlasting hebben.

De eerste symptomen komen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. De klachten houden ongeveer drie dagen tot een week dagen aan en gaan in de meeste gevallen vanzelf over. “Iedereen kan ziek worden, maar vooral jonge kinderen en ouderen lopen meer risico op uitdroging door braken en diarree”, aldus het RIVM.

Hoe verdwijnen de symptomen?

Normaal gesproken is het voldoende om enkele dagen rust te nemen en veel te drinken. Bij ernstige gevallen kan het nodig zijn antibiotica in te nemen.

Wat kun jedoen om besmetting te voorkomen?

Mensen moeten vooral letten op hygiëne in de keuken. Dat is volgens het RIVM de belangrijkste remedie. Een besmetting is te voorkomen door vleesproducten koel te bewaren, door en door te verhitten en gescheiden van andere verse producten te bewerken. Voor fabrieken zijn er strenge hygiëneregels om besmetting te voorkomen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht