Well-being

Hoe hou je je brein gezond? Tips voor je hersenen.

Hoe ouder we worden, hoe slechter het brein werkt. Ter compensatie: we kunnen steeds beter omgaan met stress en lastige situaties en we worden wijzer, zegt hoogleraar neuropsychologie André Aleman van de Rijksuniversiteit Groningen.

hersenen

Het slechte nieuws is dat het brein achteruit gaat, hoe ouder de mens wordt. Het geheugen wordt minder, de denksnelheid daalt en het vermogen om te plannen en overzicht te hebben wordt slechter. Daar staat veel goed nieuws tegenover.

,,Er ís achteruitgang en slijtage, maar geen grote. Minder erg dan we soms denken. Bovendien gaan andere dingen juist béter werken’’, zegt neuropsycholoog André Aleman, de schrijver van het boek ‘Het seniorenbrein’ over de ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste jaar.

Ouderen zijn stressbestendiger

Ouderen, ruwweg vanaf een jaar of vijftig, zijn namelijk stressbestendiger, kunnen beter omgaan met lastige situaties en hebben wat we ‘wijsheid’ noemen. ,,Ouderen raken minder snel van slag, hebben meer emotionele stabiliteit. Daardoor hebben ze ook minder last van angst en depressies. Door de vele kennis en ervaring die ze hebben opgedaan, kunnen ze veel informatie gebruiken om lastige beslissingen te nemen.’’

Hersenonderzoek

Als hersenonderzoeker aan het UMCG doet Aleman op allerlei manieren onderzoek. Door proefpersonen in de mri-scanner te bekijken, door psychologische testen en natuurlijk vooral ook veel literatuuronderzoek. Hij publiceerde al het boek ‘Hersenspinsels. Waarom wij dingen zien, horen en denken die er niet zijn’.

,,Ik vind het goed om kennis die we hier op de universiteit opdoen te delen met een breder publiek. En ik merkte dat veel mensen de ouder wordende hersenen wel interessant vinden, maar dat er ook veel misverstanden over bestaan. zoals dat het brein véél slechter wordt en dat veel ouderen erg eenzaam zijn. Dat valt in werkelijkheid dus allemaal best mee. Er is vanaf ons twintigste jaar al lichte achteruitgang, maar niet veel. En veel ouderen hebben juist veel sociale contacten en zijn best actief.’’

Fabel over hersenen

Nog een misverstand: hersenen sterven helemaal niet af. ,,Ze krimpen, de cellen worden kleiner. Maar ze blijven wel. Door slijtage beginnen sommige hersendelen wel slechter te werken. Maar die functies worden dan vaak wel overgenomen door andere hersendelen. Zoals een kat kan leren op drie poten te lopen. Je ziet in hersenscanners dat ouderen bij moeilijke taken vaak hun twee hersenhelften gebruiken terwijl jongeren zo’n taak met één hersenhelft aan kunnen.’’

En wat veel mensen ook niet weten: er groeien ook op oudere leeftijd nog hersencellen bij. Die groei wordt als het ware aangestuurd door groeihormonen, en die gaan vooral beter werken als je sport of op een andere manier lichamelijk actief bent, aldus Aleman.

Tips voor je hersenen

  • Beweging! Er is erg veel wetenschappelijk bewijs dat intensieve beweging zorgt dat de hersenen aangroeien. Het merendeel van de vijftigplussers beweegt alleen niet genoeg. Drie dagen per week een half uur intensieve beweging is het minste.
  • Voldoende vocht binnenkrijgen is goed voor de hersenen; liefst anderhalve liter water per dag.
  • Een hersenvriendelijk dieet is vooral matigheid: niet te veel eten. – Er is bewijs dat spiritualiteit, religie en mindfulness een positieve invloed hebben op het brein.

– Het lezen van boeken houdt de hersenen actief.

– Een cursus, een muziekinstrument leren spelen, een andere taal leren of een schaakclub werken goed. ,,Men zegt wel eens, het beste is een cursus vogels spotten, want dan kom je ook nog buiten’’, zegt André Aleman.

Wat werkt niet: – Ginseng en geheugenpilletjes. – Continu dezelfde sudoku’s of kruiswoordpuzzels.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht