Zorg

Hitte: ’Houd elkaar goed in de gaten en zorg voor voldoende drinken’

Wat doet hitte met een mens en hebben we er ook last van als de temperatuur van de ene op de andere dag keldert? Professor dr. Hein Daanen van TNO weet alles van extreme temperaturen en legt uit.

drinken, hitte

Het is zweten geblazen op het dak. Foto: dvhn

Het wordt warm, zeg maar gerust heet. Kunnen we dat hebben?

“Ja, maar het is slechts één dag. Ons lichaam heeft eigenlijk geen tijd om zich aan te passen. Mensen in risicogroepen, de ouderen en chronisch zieken, kunnen het zwaar krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld duizelig worden. Mensen die gewoon gezond zijn, hebben niet al te veel te vrezen van een tropische dag. En als de temperatuur de dag erna keldert naar bijvoorbeeld 18 graden, dan hebben we daar niet al te veel last van.”

Ook één dag kan lang zijn als je niet weet waar je het zoeken moet.

“Zeker, en daarom zijn er vier adviezen die mensen in de risicogroepen ter harte moeten nemen. Ouderen slikken vaak plaspillen tegen een hoge bloeddruk. Zodoende kan het gebeuren dat ze onvoldoende vocht in hun lichaam hebben om goed te kunnen zweten. Transpiratie is de beste koeling voor het lichaam. Dus: voldoende drinken, zoek de koelte op, beperk inspanning en houd elkaar goed in de gaten.”

Maar hoe zit dat dan met mensen die de hele dag in de volle zon werken, zoals bouwvakkers en stratenmakers?

“Als mensen gezond zijn, zullen ze niet veel last hebben. Goed insmeren met zonnebrand, zo nu en dan de koelte opzoeken en voor iedereen geldt: voldoende drinken. In de hersenen zit een soort thermostaat, die bepaalt wanneer iemand gaat zweten. Dat is voor iedereen weer anders. Mensen hebben een dag of tien nodig voor volledige acclimatisatie in de hitte. Dit betekent niet meer dan dat hun zweetdrempel wordt verlaagd. Ze gaan dus eerder transpireren.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht