Well-being

Leven is slijten. Tips tegen veroudering en om het ouder worden leuker te maken

Het leven is één grote slijtageslag van het lichaam. Mooier kunnen we het niet maken. Vanaf de conceptie tot ongeveer het twintigste levensjaar komt er nog van alles bij, maar daarna wordt alles minder.

De één is vroeg oud, de ander nog jong op z’n zeventigste. De meeste mensen willen het liefst eeuwig jong blijven, maar veroudering gebeurt tegen wil en dank. “Er is maar één alternatief voor ouder worden: dood gaan”, stelt internist ouderengeneeskunde Harianne Hegge van het Universitair Medisch Centrum Groningen nuchter vast. Dan maar ouder worden.

veroudering

De feiten

Eerst de feiten maar eens op een rijtje. In de eerste decennia van het leven komt er van alles bij in het lichaam, als dat tenminste gezond is.

 • De botmassa bijvoorbeeld. Hegge: “De aanmaak daarvan neemt toe tot ongeveer het 35ste jaar, daarna neemt die weer af.” Afname geldt voor heel veel meer. Het is domweg slijtage.
 • Neem het lijf in zijn totaliteit: dat wordt kleiner. De botten nemen immers in volume af, de wervels zakken wat in en dat veroorzaakt algehele lichaamskrimp. Behalve de voeten, die zakken wat uit. De banden en de botten in de voeten worden slapper.
 • Elasticiteit – van zowat alles – verliest aan kracht: niet alleen die van de huid maar ook die van de vaten, waardoor de bloeddruk toeneemt. Ook de elasticiteit van de ooglenzen verdwijnt langzaam, waardoor mensen zo rond hun veertigste een leesbril nodig hebben. De longen en het hart ” gaan ook wat minder goed werken naarmate ze langer worden gebruikt
 • Het gehoor en de smaak nemen af.
 • Spieren verliezen langzaam aan massa en kracht.
 • De hoeveelheid lichaamswater neemt af, maar het vet neemt toe.
 • Ook de hersenen en de zenuwen doen mee in de veroudering. Het geheugen kachelt wat achteruit en de neiging tot vallen komt erbij, doordat het gevoel van balans vermindert.

Meer klachten

Het lijf zit ingenieus in elkaar, maar haalt ook rare fratsen uit.

 • Zo verdwijnt lichaams- en hoofdhaar onder invloed van geslachtshormonen langzaam maar zeker, maar bij vrouwen komen er zo rond hun zestigste haartjes bij op kin en bovenlip.
 • En nog iets geks: het kraakbeen verdwijnt langzaam in de heup- of kniegewrichten, waardoor artrose (slijtage en pijn) ontstaat. Kraakbeen dat verdwijnt, komt niet terug.

Oren groeien

Bij je oren komt alleen maar kraakbeen bij als je ouder wordt. Het is dan ook van een iets andere soort. Het groeit jaarlijks zo’n 0,2 millimeter. Dus in vijftig jaar tijd groeien oren in totaal zo’n centimeter. Bovendien verdwijnt langzaam maar zeker ook het vet op de schedel wat waardoor de oren nog groter lijken.

Somber

Het is al met al niet om vrolijk van te worden. Maar Hegge ziet het niet somber in. “Heel vroeger was je met vijftig jaar al heel erg oud. Kijk wat de winst is”, benadrukt de Groninger internist. Nu zijn mensen pas echt oud rond hun tachtigste. “En dan heb je nog grote verschillen. Sommigen zijn dan fysiek oud, anderen pas na hun negentigste.”

Ouderdom komt met gebreken.

We hebben het maar te aanvaarden. Maar wat is oud, wat is ziekte? Die vraag interesseert Hegge vooral. “Vroeger hoorde een versleten heup bij het verouderen, nu is het een ziekte en krijg je een nieuwe heup.” Ze werpt ter illustratie nog een vraag op: “Is botontkalking een ’gewoon’ ouderdomsverschijnsel of een ziekte die je behandelen moet?” Het is een echte kwaal als het mensen hindert en er een behandeling voorhanden is, constateert ze.

De grens tussen ziekte en veroudering is flink verlegd in de afgelopen decennia, waarin veroudering meer en meer bestaat uit ziekten die behandeld of begeleid kunnen worden. Vervelend is nog wel dat het ouderdom nog steeds een negatief imago heeft. “Want door al die levensjaren heb je ook meer levenservaring. Wijsheid komt toch met de jaren. Dat is wat je er bij krijgt.”

Gezond en gelukkig

Het liefst wil iedereen gezond en gelukkig oud worden. “Gelukkig weet je op jonge leeftijd niet waar je later last van krijgt. Als je op alle punten achteruit gaat, word je inderdaad een wrak. Maar in de meeste gevallen gaat de veroudering niet ten koste van alles”, relativeert Hegge. Een gezonde levenstijl – goed eten, veel bewegen, niet roken, weinig alcohol – kan helpen, maar is geen garantie. “Idealiter sterf je op je honderdste zonder lijdensweg en veroudering in je slaap”, vindt Hegge. De realiteit is – helaas – anders.

Acht tips tegen veroudering

 1. Vermijd stress. Stress is funest.Stress maakt het lijf snel oud.
 2.  Niet roken. Sigaretten en sigaren breken meer af dan goed is en kunnen je ernstig ziek maken.
 3. Bescherm je tegen te veel zon. Die kan schade berokkenen aan de huid en rimpels doen ontstaan.
 4. Zorg voor voldoende vocht. Door huidcrèmes te gebruiken en genoeg te drinken blijft de huid soepel.
 5.  Verzorg je gebit. Anders krijgen tanden en kiezen lelijke bruine randjes en gaan ze eerder kapot. Slijten doen ze toch.
 6.  Eet goed en niet te veel. Vitamine- en mineralentekort is slecht voor de mens. Vet ook.
 7.  Beweeg. Door te bewegen voel je minder de stramheid van het ouder worden.
 8.  Maak plezier. Gelukkige mensen worden minder snel oud.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht