Zorg

Fas: Gehandicapt door mama’s wijn. Een enkel glas tijdens zwangerschap kan al hersenschade aanrichten

Drank tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben. Drie op de duizend kinderen is gehandicapt door moeders borreltje.

alcoholDat je alcohol moet vermijden als je zwanger bent, is genoegzaam bekend. Toch kan 35 tot 50 procent van de zwangere vrouwen een borreltje niet laten staan. Een enkel glas wijn kan al tot een lichte hersenbeschadiging leiden. Maar bij één tot drie op de duizend kinderen is zelfs sprake van een handicap, het zogenoemde FoetaalAlcohol Syndroom (FAS).

Kind met FAS

Stephan (11) heeft het FAS. Met zijn handen diep weggestopt in de lange mouwen van zijn trui laat hij zijn legodorp zien. Op de vloer van zijn slaapkamer, tussen de honderden felgekleurde legoblokjes, speelt zijn fantasiewereld zich af. „Dit is mijn huis’’, zegt het donkerblonde jongetje terwijl hij voorzichtig het dak van een legohuisje optilt. Door een gat in het dak is een klein bedje van lego te zien.

Stephans leeftijdsgenootjes hebben hun Lego allang opgeborgen.

Zij gaan dit jaar naar de middelbare school. Voor Stephan ligt dat anders. „Verstandelijk gezien is hij misschien net zeven’’, zegt zijn pleegmoeder Martha Krijgsheld.

Kenmerken FAS

Stephan is erg klein van stuk en heeft een apart gezicht. „Als je de kenmerken kent, kun je aan veel kinderen wel zien dat ze het Foetaal Alcohol Syndroom hebben’’, vertelt Krijgsheld. Kinderen met FAS raken snel overprikkeld doordat hun hersenen informatie niet kunnen verwerken. Hun brein is door het alcoholgebruik van hun moeder ernstig beschadigd. „Dat blijkt ook uit hun gedrag. Als het wat druk wordt, worden ze angstig of juist heel boos. Stephan is bijvoorbeeld heel bang voor de dood; zijn eigen dood maar ook die van mij. Terwijl zijn broer juist agressief kan worden.We hebben hier scènes meegemaakt.’’ Dan werd de boel kort en klein geslagen.

Ze slaat haar hand voor haar mond. „Soms heb ik zelfs gedacht: wat doe ik mijn eigen kinderen aan.’’

FAS kind opvoeden

Stephans broer woont nu in een zorgboerderij en komt alleen nog in het weekend bij haar. „Het scheelt erg als je weet dat zij er niets aan kunnen doen’’, vindt Krijgsheld. „Maar makkelijk is het opvoeden van kinderen met FAS niet. Voor henzelf is het ook niet eenvoudig.’’

Veel moeders realiseren zich niet wat ze op het spel zetten als zealcohol drinken tijdens de zwangerschap, denkt Krijgsheld. „Maar de alcohol komt via de bloedbaan van de moeder direct bij de foetus terecht. Die heeft nog geen volgroeide lever en kan de giftige stoffen niet afbreken.

Het spul kan vervolgens dus gewoon zijn schadelijke werking doen.’’

Kleinere hersenen

Kinderen met FAS hebben kleinere hersenen, zo laten scans zien. „Maar niet alleen de hersenen lijden onder de alcohol. Als er gedronkenwordt terwijl het hartje net groeit kan het juist daar grote problemen veroorzaken.’’ Niet volgroeide en beschadigde hersenen leiden tot gedragsproblemen. FAS-patiënten hebben vaker een slecht besef van goed en kwaad, geen gevoel van schuld, slechte controle over hun impulsen en ze zijn erg gevoelig voor groepsdruk. Ook is hun korte termijngeheugen aangetast.

Volgens Krijgsheld zijn er maar weinig mensen met FAS die later een normaal leven kunnen opbouwen. „De meesten komen in een instelling terecht, in een gehandicapteninstelling, maar soms ook in de gevangenis.’’

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht