Zorg

Flinterdun operatiedekentje voor de juiste temperatuur

Een juiste lichaamstemperatuur is belangrijk voor, tijdens en vlak na een operatie. Anesthesie-medewerker Shahide Elhage van ziekenhuis Tjongerschans vond een zeer geschikt, flinterdun dekentje.

De lichaamstemperatuur tijdens een operatie moet eigenlijk minimaal 36 graden Celsius zijn. Dat vermindert namelijk het risico op complicaties zoals een wondinfectie.

operatiedekentje

Shahide Elhage (rechts) pakt samen met collega patiënt in met het speciale operatiedekentje. Foto NDC Mediagroep/Jan de Vries

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen gebruikt sinds eind 2012 een nieuw operatiedekentje: een flinterdunne, vederlichte, isolerende en röntgendoorlatende folie, Thermoflect geheten. Het dekentje is geïntroduceerd door anesthesiemedewerker Shahide Elhage.

Temperatuur

Zij richtte zich voor een afstudeeropdracht van haar studie procesmanagement op de temperatuur van patiënten vóór een operatie en vond het dekentje als geschikt middel om de patiënt op de juiste temperatuur te houden.

,,Vaak daalt de lichaamstemperatuur al vanaf de verpleegafdeling. Dat komt doordat de patiënt nuchter moet zijn of nerveus voor de ingreep is. Ook koelt het lichaam wel af doordat het operatiejasje dun is’’, aldus Elhage. Soms heeft een slechte conditie of voedingstoestand ook invloed op de temperatuur.

Dekentje

Al een uur voor de gang naar de operatieruimtes, krijgt de patiënt op de verpleegafdeling het dekentje over zich heen. ,,Want als je al te koud aankomt, wordt het moeilijker om weer op temperatuur te komen. Het kost bovendien extra energie na de operatie om op normale temperatuur te komen.’’ In de zogeheten holding, de wachtruimte voor de operatiekamer (ok), ligt de patiënt helemaal ingepakt in het nieuwe dekentje.

Operatiekamers zijn kouder dan andere afdelingen om infectiegevaar in te dammen. Bovendien is het bekend dat de temperatuur van de patiënt tijdens de operatie daalt door de open wond en de anesthesie. ,,Vandaar dat we van te voren hoog inzetten. Je kunt beter aankomen met 37,3 en dan afkoelen naar 36,3.’’

Hygiënischer

Tijdens de ingreep blijft de Thermoflect ook op de patiënt, in combinatie met een zogeheten mistral air deken: een speciale deken die vol geblazen wordt met warme lucht om de patiënt warm te houden. De Thermoflect vervangt de vorige operatiedekens. ,,Daar zaten nog te veel stofdeeltjes in, die ook weer een kans geven op wondinfecties.’’ Daarom is de folie hygiënischer.

Het nieuwe dekentje is niet het enige wat is veranderd. Elhage pleitte na haar studie voor vier momenten waarop de temperatuur wordt gemeten: op de verpleegafdeling, in de holding, in de operatiekamer en in de uitslaapkamer. Die metingen worden steeds geregistreerd.

Complicatie

Zo krijgt het ziekenhuis inzage in het verloop van de temperatuur tijdens het gehele operatieproces van de patiënt. ,,Mocht er later een complicatie komen, dan kun je nakijken of het met de temperatuur te maken heeft gehad.’’

Heeft het al geleid tot minder post-operatieve infecties? Dat is niet bekend, vertelt Elhage. ,,Dat percentage is in de Tjongerschans al laag. En het wordt bepaald door veel factoren.’’ Ze heeft wel de indruk dat het ziekenhuis de temperatuur als onderdeel van de operatiehygiëne beter onder controle heeft. ,,We zien nu dat mensen niet afkoelen voor de operatie. Ze blijven even warm of warmer.’’

Voordelen

Er zijn wel een paar kleine nadelen, weet de anesthesie-medewerker. ,,De patiënt heeft het gevoel dat er niets over hem of haar heen ligt, omdat het zo licht is. En de warme types zeggen er wat zweterig van te worden.’’  Maar de nadelen wegen in haar ogen zeker niet op tegen de vele voordelen.

Toen Elhage een betere aanpak van de temperatuur opperde, was het wel een vereiste dat het nieuwe materiaal niet te veel ruimte zou innemen en praktisch zou zijn. Dat is met Thermoflect gelukt, vertelt ze. Bovendien heeft het ziekenhuis er nauwelijks afval van. ,,Patiënten mogen het dekentje meenemen naar huis. Dan kunnen ze het achter in de auto leggen voor als ze eens met pech langs de weg staan en het koud hebben. Of ze kunnen het meenemen naar de camping.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht