Zorg

Dik, lui, dom en lelijk – Column Marielle de Vries

,,Wil jij een blog op Gezondheid en Co schrijven over afvallen?” De vraag komt tijdens een chatgesprek met collega Carina Twerda over werkgerelateerde dingen. Mijn hart en gevoel schreeuwen meteen: “Ja!” Mijn verstand geeft antwoord: ,,Daar wil ik even over nadenken.”

Marielle de Vries

Collega Carina zegt dat ik daarover MOET nadenken. Het is namelijk niet niks. Ik zal me heel kwetsbaar op gaan stellen.

Ervaringsdeskundige

Tijdens de treinreis naar huis laat haar vraag mij niet los. Ik ben ervaringsdeskundige. Heb zo’n beetje elk dieet wel geprobeerd. Strijd al sinds mijn tienerjaren tegen overgewicht. Slechts met tijdelijk succes. Soms was ik een jaar op redelijk gewicht, soms gaf ik het na een aantal maanden op.

En daar ligt ook meteen mijn twijfel. ,,Wat als het weer mislukt? Dan sta ik mooi voor schut met mijn blog. Wat gaan mensen van mij denken? Ik ben wel heel kwetsbaar als ik mijn ziel en zaligheid op afvalgebied op Internet zet. Ik heb genoeg gemene reacties gelezen op verhalen over dikke mensen. Wil ik mezelf daar aan blootstellen.

Dikkerdje

Hoe langer ik nadenk over redenen om het niet te doen, hoe meer deze me doen realiseren dat er geen reden is om het niet te doen. Zonder te willen generaliseren, weet ik dat er mensen zijn die een mening over me hebben zonder dat ze me kennen. Die denken dat ik dik, dom, lui en lelijk ben. Die vinden dat een dikkerdje zijn of haar overgewicht aan zichzelf te danken heeft.

Ik ben inderdaad verantwoordelijk voor mijn gewicht. Maar ik zit goed in mijn vel en de enige reden waarom ik twintig tot dertig kilo wil afvallen is omdat ik nog heel lang van mijn fijne leven wil genieten. Niet omdat een ander vindt dat het moet.

Positiever denken

Erover bloggen is een goede stok achter de deur. En stiekem hoop ik dat ik mensen kan inspireren. Om te gaan afvallen. Of om positiever over dikke mensen na te denken.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht