Zorg

Van huilbaby naar blije baby. Er gloort hoop voor ouders met huilbaby

Voor ouders van huilbaby’s gloort hoop. De methode Happiest Baby van de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp zou dé manier zijn om overmatig huilende pasgeborenen te kalmeren. Ter gelegenheid van de start van onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar de effectiviteit van zijn methode, bezocht Karp afgelopen week ons land. Het geheim van zijn aanpak: terug naar de baarmoeder

Baby

De wetenschap is nu aan zet Kato, de jongste dochter van Roos Rodenburg, orthopedagoog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, dreef haar ouders met gehuil tot wanhoop. Een artikel in Het Parool waarin kinderarts Carole Lasham van Tergooiziekenhuizen in Blaricum over de methode van Harvey Karp vertelde, bracht de omslag.

De omslag

Roos Rodenburg: “Ik paste toe wat ik las en Kato werd meteen stil. Ik was overdonderd. Ze had al drie weken zeven uur per dag gehuild.” Rodenburg is inmiddels gecertificeerd docent van de methode Happiest Baby en leidt met Lasham, hoogleraar pedagogiek Ruben Fukkink (UvA) en Harvey Karp het onderzoek naar de effectiviteit ervan.

Mogelijk volgt er samenwerking met TNO, dat eerder onderzoek verrichtte dat de basis vormde voor de huidige ’huilbabyrichtlijn’ van de jeugdgezondheidszorg. “De praktijk wijst uit dat Karps methode werkt, maar als onderzoeker wil ik dat ook wetenschappelijk onderbouwd zien.”

Oog voor oorzaak

Ouders van huilbaby’s hebben baat bij hulp. Maar of het verstandig is die te bieden via de Happiest Baby-methode is de vraag. Dat zegt Sylvia Nossent van de sectie Het Jonge Kind van het Nederlands Instituut van Psychologen. “Ik vind het een noodmaatregel. Het risico bestaat dat de methode als quick fix wordt gebruikt, zonder te kijken naar de gezinssituatie, die misschien wel oorzaak is van het huilgedrag.”

“Een stille baby is niet hetzelfde als een blije baby. Wat wil het kind duidelijk maken met zijn gehuil? Dáár moet oog voor zijn.” Nossent bestrijdt dat hulpverleners zonder de Karp-methode de builbabyouders zonder oplossing naar huis moeten sturen. “Er zijn wel degelijk goede, bewezen vormen van hulp. Zoals Video Home Training.”

Waarom huilen sommige baby’s zoveel dat we ze huilbaby’s noemen?

“Zo’n 10 tot 15 procent van de baby’s huilt dagelijks drie uur of meer en noemen we daarom huilbaby’s. Voorheen werd aangenomen dat kramp door darmgassen het huilen veroorzaakte. Maar in feite zijn pasgeboren baby’s helemaal niet klaar voor een leven buiten de baarmoeder. Ze missen een vierde trimester. Dat verklaart waarom ze rustig worden van het geluid van een föhn of een stofzuiger. Het benadert de geluiden die ze als foetus in de baarmoeder hoorden.”

Hoe helpt uw Happiest Baby-methode?

“Mijn methode imiteert de baarmoeder in vijf stappen en activeert daarmee de troostreflex. Die zorgt ervoor dat een foetus in trance raakt door het ritme van het geluid en de bewegingen in de baarmoeder. Veel zwangere vrouwen merken dat de baby in hun buik onrustig wordt, zodra ze naar bed gaan. Overdag slaapt hij op het ritme van haar lopen.”

Wat zijn die vijf stappen?

“De eerste stap is het inbakeren van de baby. Daarna leg je hem in zij-of buikligging op je arm, waarna je het ssshh-geluid maakt, dat de klank van de baarmoeder imiteert. Daarna wieg je hem en tenslotte laatjejebabyzuigenofsabbelenopbijvoorbeeldeen speen. Sommige baby’s hebben alle vijf stappen nodig om te kalmeren, anderen slechts een paar.”

Op YouTube zijn filmpjes te zien waarop uw methode wordt gedemonstreerd. Dat ssshh is een wel heel hard geluid. Zijn baby’s niet gewoon verlamd van angst?

“Integendeel. Shushing imiteert het zogeheten witte geluid uit de baarmoeder dat je kunt vergelijken met, zoals ik al zei, dat van een föhn of een stofzuiger. Het is een klank die in elke cultuur wordt gebruikt om baby’s stil te krijgen.”

Wat vindt u van de kritiek dat uw methode kan worden gebruikt als een quick fix, waarbij niet wordt gekeken naar de oorzaken van het huilen, zoals een stressvolle gezinssituatie?

“Ik leer ouders dat ze iets kunnen doen, dat ze de signalen van hun baby kunnen beantwoorden en dat ze deze niet hoeven te negeren. Dat is precies wat ouders nodig hebben. Het gevoel je kind niet te kunnen helpen, is verschrikkelijk. Toch sturen hulpverleners ouders soms naar huis met de boodschap dat sommige baby’s nu eenmaal niet te helpen zijn, dat ze ze maar moeten laten huilen. Terwijl het voor ouders zo simpel is om hun kind wel te helpen. Met de instructie-dvd kunnen ze het snel onder de knie hebben.”

Een methode die zo commercieel aan de man wordt gebracht, met boeken en dvd’s, wekt volgens sommigen de indruk dat hij niet werkt. Wat vindt u daarvan?

“Die kritiek snap ik niet. Het hebben van een huilbaby is niet zomaar een last. Het is een belangrijke oorzaak van onder meer huwelijksproblemen, mishandeling en postnatale depressie. Los van het feit dat het een enorme druk op gezinnen legt, is het een voor de samenleving vrij duur probleem, terwijl de oplossing relatief goedkoop is.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht