Well-being

Hoe voorkom je vakantiestress? Ontspannen op vakantie

Voordat u in de auto of vliegtuig zit naar uw vakantiebestemming, is de stress al voelbaar. Is de deur  wel op slot? Heeft iedereen z’n paspoort? Zijn de plantjes bij de buren? Eindelijk onderweg staat  u na 50 kilometer rijden al in de file en hebben de kinderen ruzie over wie er nu met de Nintendo  mag spelen. En eenmaal op bestemming is het in de schaduw al 37 graden en bent u de tentstokken  vergeten. Stress!!! Herkenbaar? Fonds Psychische Gezondheid geeft advies. 

vakantiestress

Wat is vakantiestress?

,,Vakantiestress is een gevoel van spanning, veroorzaakt door een vrije periode. Dat klinkt misschien  een beetje gek: meestal zorgt vakantie toch voor rust en ontspanning? Dat is vaak waar, maar als u niet goed voorbereid op vakantie gaat, dan is het resultaat soms averechts. U weet dus wat u  te doen staat: voorbereiden. 

Hoe voorkom je vakantiestress?

  • Kunt u een aantal dagen vrij nemen voordat u vertrekt? Doen!
  • Maak een twee lijstje met spullen die u mee moet nemen op vakantie: een algemene lijst en een persoonlijke lijst.
  • Doe dit eventueel ook voor uw kinderen. 
  • Zorg dat u van tevoren de zorg voor eventuele huisdieren geregeld heeft. Als u dat nog op het laatste moment moet doen, kan dat voor spanning zorgen.
  • Regel dan ook meteen iemand voor de plantjes en de post. 
  • Begin twee dagen voor de dag van vertrek met uw koffer pakken. Zo heeft u nog voldoende tijd en rust om uw spullen in de loop van de tijd ‘aan te vullen’. 
  • Is het niet gelukt om alle voorbereidingen op tijd te treffen? Vertrek dan liever een dag later. 
  • Bespreek de vakantie goed met uw reisgenoten: is uw verwachting van de vakantie hetzelfde? Als deze verwachtingen te ver uit elkaar liggen, kan dat zorgen voor spanning en zelfs ruzies. 

Belangrijkste tip

Maar misschien wel de belangrijkste tip: laat gerust ook eens iets mis gaan. Dat is helemaal niet erg. Vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Het is dus ook niet nodig elke minuut plezier te  hebben. Streef onbekommerd naar het ideale, zei ‘Loesje’ ooit. Maar maak u niet al te druk, wanneer  het niet lukt alles perfect te krijgen.

Test

Heeft u de kunst van het vakantievieren al onder de knie?  Wilt u weten in hoeverre u de kunst van het vakantievieren onder de knie heeft? Doe de vakantietest van Fonds Psychische Gezondheid. U ontvangt meteen praktische tips om een stressvrije vakantie te beleven.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht