Well-being

Vakantiestress? Dit jaar een vakantie zonder stress

Met miljoenen trekken we er de komende weken weer op uit voor de jaarlijkse volksverhuizing. Om uit te rusten en bij te tanken. Maar zo bijster ontspannen is die vakantie vaak niet. Het inpakken en de reis vragen hun tol en tegen de tijd dat je een beetje bent bijgekomen, moet je alweer naar huis.

stress

Vakantiestress

Het kan ook anders, weten opruimcoach Klazien Tempelaar en mental coach Esther Esselbrugge. 

Thuisblijven

Het kan een optie zijn: gewoon thuisblijven. Drie weken vrij nemen en niemand iets vertellen.

Geen gedoe met inpakken en reizen en heerlijk tot rust komen in eigen omgeving. Maar je moet het wel kunnen. “Als het niet bij je past, levert thuis blijven alleen maar meer stress op omdat je niet op vakantie bent gegaan”, waarschuwt Esselbrugge.

Wel op vakantie

Goed, we gaan dus weg. Maar waar naartoe? “Hoe verder en hoe langer je weggaat, hoe intensiever de voorbereiding”, weet Tempelaar. Wie een jaar op wereldreis gaat, moet ook op een jaar voorbereidingstijd rekenen. “Ga je naar Zeeland, dan is de Kruidvat om de hoek. Maar waar koop je in een land als Ghana tampons?

Zoek dat soort dingen ruim van te voren uit. Regel inentingen, ga na welke reisdocumenten je nodig hebt. Wacht daarmee niet tot het laatste moment, dan leveren dit soort dingen ook geen stress op.”

Wat wil je eigenlijk?

Vakantie is een vat van onuitgesproken verwachtingen. “Schrijf van tevoren op wat je van je vakantie verwacht en bespreek dat met elkaar”, adviseert Esselbrugge. Moet je per se die stapel boeken lezen en alle bezienswaardigheden zien, of wil je vooral een leuke tijd met je gezin doorbrengen? “Door je verwachtingen vorm te geven, voorkom je teleurstellingen en is de kans dat je tevreden terugkomt groter.”

Wat mag het kosten?

Bij het plannen van de vakantie spelen de kosten vaak een grote rol. Gaan we ver weg vliegen, of kamperen we dichtbij? Maar is de vakantie geboekt, dan is geld vaak geen onderwerp van gesprek meer.

Dat is niet slim, menen Esselbrugge en Tempelaar. Wil de één lekker spenderen terwijl de ander zuinig aan wil doen, dan leidt dat tot scheve gezichten. “En geef je te veel uit, dan heb je nog tot december stress omdat je je creditcardschuld moet aflossen.”

Wat neem je mee?

Er zijn genoeg paklijsten op internet, precies afgestemd op je manier van vakantie vieren en je reisbestemming. Www.meenemen.nl is bijvoorbeeld een heel handige site. Maak daar beslist gebruik van, adviseert Tempelaar, en vul ze aan met je eigen specifieke behoeftes. Het kost je één jaar wat tijd en moeite, maar je hebt gelijk een kant-en-klare paklijst voor volgend jaar.

Wat neem je niet mee?

De ruimte in de koffer en de auto is beperkt, dus wees realistisch.“Neem niet te veel mee”, zegt Tempelaar. “Niemand kent je op vakantie, dus het hoeft allemaal niet zo schoon en zo modisch te zijn.” Moeten de laptop en de mobiele telefoon thuisblijven voor een meer ontspannen vakantie? “Dat hangt van jezelf af”, vindt Esselbrugge. “De verleiding om de mail van de zaak te checken of bereikbaar te zijn voor collega’s is groot. Dat ontneemt je een stuk rust.”

Esselbrugge waarschuwt voor te veel geestelijke ballast. “Schrijf de zorgen die in je hoofd zitten op een papiertje en kijk of er punten zijn die je kunt oplossen. Maak je je zorgen om je bejaarde moeder die je drie weken niet kunt opzoeken, regel dan dat iemand anders een oogje in het zeil houdt. Zit je op je werk met een belangrijk project of een reorganisatie, vraag een collega de zaak in de gaten te houden.”

Inpakken

Vooruit, een open deur: wacht niet met inpakken tot het allerlaatste moment, maar smeer het over een aantal dagen uit. Tempelaar: “Maak voor alle reisgenoten een aparte paklijst, dan heb je zekerheid dat je de dingen die voor die persoon belangrijk zijn niet vergeet.”

Beter nog, laat iedereen zijn eigen spullen inpakken. “Ook kinderen kun je al heel jong verantwoordelijk maken voor hun eigen speelgoed.” Tempelaar heeft daar zelf uitstekende ervaringen mee. “Laat hen zelf maar bedenken waarmee ze willen spelen in de vakantie. Als ouder kan je het dan loslaten. Als het mis gaat, is het hun eigen schuld.” Houd rekening met het reisverloop. Kans op files? Pak de auto dan zo in dat er voldoende proviand binnen handbereik is. Onderweg een hotelovernachting? Pak één tas in met pyjama’s en toiletspullen voor iedereen en leg die  bovenop de andere bagage.

En wegwezen

Nou, doe maar even rustig aan. Het is vakantie tenslotte. Waarom zou je per se op zaterdag willen vertrekken, met de laatste werkdag nog zwaar in de benen en extra kans op files en grote verkeersdrukte? “Als dat je een echt vakantiegevoel geeft, moet je het vooral doen hoor”, zegt Tempelaar. Maar is dat niet het geval, ga dan liever één of twee dagen later weg.  

Druk, druk, druk

We jakkeren in razend tempo door het leven en gaan in vliegende vaart de vakantie in. Onthaasten is heerlijk, maar doe het wel geleidelijk, waarschuwt Esselbrugge. “Heb je een hoog tempo, bouw dan langzaam af.”

Thuiskomen

De kat begroeten, de was wegwerken, de post doornemen, voor je het weet ben je weer helemaal thuis. “Bij mij hoort die eerste was nog echt bij de vakantie”, vertelt Tempelaar, “maar met andere zaken wacht ik bewust nog even. Wachten tot je geest ook is gearriveerd, noemen ze dat in Afrika.”

Handige sites

www.reistip.com

www.meenemen.nl

www.gezondopreis.nl

www.anwb.nl
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht