Zorg

Na de doula is er nu ook de postpartum doula voor na de bevalling

Na de doula, de coach voor barende vrouwen, is er nu ook een begeleider voor na de bevalling: de postpartum doula. Wat een aardige aanvulling lijkt op de ingeperkte kraamzorg, wekt vooral de ergernis van kraamverzorgenden. ’Dit is basiszorg, daar zet je geen ongekwalificeerde mensen op.’

Doula
De Doula

Verloskundigen en gynaecologen hebben er sinds een aantal jaren bij sommige bevallingen een zorgverlener bij: de doula. Deze bevallingscoach, een uit de Verenigde Staten overgewaaid fenomeen, biedt de mentale ondersteuning aan barende vrouwen die er soms vanwege de hoge werkdruk bij inschiet.

Doula’s zijn er vooral voor vrouwen die er tijdens de bevalling alleen voor staan of baringsangst hebben.

Doula na de bevalling

Tegenwoordig kan een doula ook na de bevalling worden ingeschakeld. Doula Teddy Roorda is zo’n postpartum doula.
Ze begeleidt kraamvrouwen bij het geven van borstvoeding, doet de was en neemt de zorg voor een ouder kind op zich; werk dat doorgaans door kraamverzorgenden wordt gedaan. Maar, zegt Roorda, “het is aan de ouders om te bepalen wie ze na de bevalling inhuren, het is hun feestje.”

Zo begeleidde Roorda een gezin dat geen kraamzorg wilde, omdat de opvattingen van de ouders over opvoeding zouden botsen met die van de reguliere zorg. Een ander gezin huurde haar in, omdat het niet meer dan vier uur kraamzorg kreeg. Roorda vulde dat gat door er de overige uren te zijn, waarmee ze het gezin – de echtgenoot was door zijn werk afwezig en er was ook nog een peuter – draaiende hield.

In dat laatste geval vergoedde de zorgverzekeraar Roorda’s geboden diensten. “Een uitzondering”, zegt ze. “De postpartum doula staat zeker niet op de standaardlijst van vergoede zorgverlening, al zou dat natuurlijk mooi zijn.”

Onwenselijk

Siska de Rijke, voorzitter van de Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamverzorgenden, vindt het onwenselijk dat een nieuwe zorgverlener, de postpartum doula, in het gat springt dat wordt veroorzaakt door een gebrek aan kraamzorguren. “Het begeleiden van gezinnen na de bevalling is gewoon kraamzorg, en dat is basiszorg. Daar zet je geen ongekwalificeerde mensen op.”

Alleen een gediplomeerde kraamverzorgende is volgens De Rijke in staat om de ontwikkeling van een kraamvrouw en een pasgeborene goed te volgen en om eventuele complicaties te signaleren. “Postpartum doula’s doen vrouwen, maar ook zichzelf tekort. Dedoula-opleiding van ongeveer een jaar leidt ze niet voor dit werk op. Ze kunnen geen zorg op hoog niveau bieden. Bovendien, wie toetst hun werk?”

Kritiek op Doula

Op het verschijnsel doula klinkt vaker kritiek. Hoewel niemand aan het positieve effect van de persoonlijke begeleiding van een barende vrouw lijkt te twijfelen, vindt men de aanwezigheid van nog een zorgverlener tijdens de bevalling onwenselijk. “Het is bewezen dat meer begeleiding voor minder doorverwijzingen naar de gynaecoloog zorgt. Maar we geloven niet dat de doula de aangewezen persoon is om die begeleiding te geven”, zegt Franka Cadee van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.

Juist de kraamverzorgende is volgens haar de bevallingscoach bij uitstek. Om diezelfde reden schoolt verloskundige Beatrijs Smulders kraamverzorgenden bij in zogeheten doulaworkshops, waarin ze ze leert vrouwen vanaf de allereerste wee te begeleiden, een in de loop der tijd wegbezuinigd onderdeel van het kraamvak.

Vooralsnog lijkt het inhuren van de – al dan niet postpartum – doula de snelste manier om de meeste complete zorg rond de bevalling te krijgen, aangezien kraamzorg tijdens het bevallen niet wordt vergoed door de ziekteverzekering en daarna beperkt is tot een aantal uren per dag.

Kraamzorguren

Tot 2005 had iedere kraamvrouw recht op acht uur per dag kraamzorg, acht dagen lang. Dat is veranderd met de invoering van het Landelijk Indicatie Protocol.
Sindsdien krijgen gezinnen over het algemeen zo’n vijf tot zes uur kraamzorg per dag. Bovendien is er een tekort aan kraamverzorgenden: er zijn ongeveer negenduizend kraamverzorgenden tegenover 180.000 baby’s. 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht