Zorg

Glaucoom, de sluipende oogziekte. Hoe te behandelen?

Glaucoom is een oogziekte die vaak pas ontdekt wordt als de schade al groot is. Meer bekendheid moet de alertheid vergroten.

glaucoomBij toeval kwam Gerben Lenstra uit Harkema erachter dat hij met zijn rechteroog nog maar een klein beetje zag. Hij heeft glaucoom. De oogziekte is na twee oogoperaties onder controle. De ziekte sloop zijn ogen binnen zonder dat hij er erg in had.

Hoe ontstaat Glaucoom?

Glaucoom ontstaat ongemerkt, vertelt oogarts Muriel Vermeulen van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Er zijn zo’n 100.000 Nederlanders met de ziekte geregistreerd, maar het vermoeden is dat twee keer zoveel mensen de aandoening hebben. ,,De patiënt krijgt er pas last van als die minder gaat zien. En dan is het eigenlijk al te laat. Ik heb de patiënten liever eerder op het spreekuur’’, zegt de oogarts.

Wat is Glaucoom?

Glaucoom, ook wel groene staar genoemd, is een aandoening die de aan- en afvoer van het oogvocht – niet te verwarren met traanvocht – treft. Die is niet meer in balans, waardoor er druk op het oog komt. Als de spanning te veel oploopt, kan er schade ontstaan aan de oogzenuw en daardoor ook aan het gezichtsveld. Tegen de tijd dat het zicht is aangetast, is de ziekte in een vergevorderd stadium.

Door veroudering verslechtert de oogzenuw ook, maar met glaucoom gaat dit versneld. Bij een lenzencontrole kwam Lenstra erachter dat hij de ziekte heeft. ,,Het viel pas op toen ik mijn linkeroog afdekte en merkte dat het gezichtsveld van mijn rechteroog beperkt was. Mijn linkeroog had het slechte zicht van het rechter gecompenseerd.’’ Oogartsen kunnen afwijkingen die op glaucoom wijzen in oogheelkundig onderzoek vinden.

Erfelijk?

Bij Lenstra komt de ziekte meer voor in de familie. Een bekend risico, aldus oogarts Vermeulen. ,,Als vaders, moeders, broers of zusters het hebben, dan is de kans op glaucoom 10 procent groter dan gemiddeld.’’Ook bij negroïde mensen is het risico op glaucoom groter, net als bij mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of patiënten die langere tijd met prednison worden behandeld.

Trauma

,,Maar ook mensen, die in hun jeugd een oogtrauma hebben opgelopen. Die bijvoorbeeld een kaatsbal op of tegen hun oog hebben gekregen. Van hen weten we dat ze later – als ze dertigers of veertigers zijn – last kunnen krijgen’’, vertelt Vermeulen.

De behandeling

Oogdruppels – in verschillende soorten en doseringen – zijn de enige medicijnen die het vocht doen minderen en daarmee de druk in de ogen. Als het goed en geregeld gebruikt wordt, zou het verdere proces van glaucoom in veel gevallen gestopt kunnen worden. Genezen kan het niet.
Het druppelen steekt nauw, zegt Lenstra. ,,Bijna de helft van de patiënten doet het verkeerd.

Zo drukken ze bijvoorbeeld het traanbuisje niet goed af.’’ Daardoor stroomt het medicijn naar binnen en neemt het lichaam het op. ,,Dat kan nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de bloeddruk.’’

Operatie of laseren

Bij Lenstra is het tien jaar geleden dat de diagnose is gesteld. Druppelen hielp uiteindelijk niet meer. Hij onderging in 2003 een operatie aan zijn rechteroog, een jaar later aan het andere. Lenstra: ,,Er zijn tunneltjes aangebracht in mijn oog,waardoor het vocht kan weglopen.’’

Tegenwoordig kunnen oogartsen in Sneek ook een behandeling met lasertechniek toepassen, vertelt Vermeulen. ,,Bij druppelen is therapietrouw van het grootste belang. Als je met een laser de afvoer van vocht in het oog kunt vergroten, dan kan het zijn dat de patiënt niet meer, of in mindere mate, hoeft te druppelen. Helaas kan laseren niet in alle gevallen.’’ Wie niets aan glaucoom doet, kan in het ergste geval blind worden.

Paniek

Vermeulen waarschuwt voor paniek. ,,Mensen moeten niet onnodig bang zijn. Behalve de bekende risicofactoren, zoals de familiaire, moeten mensen met hart- en vaatziekten, slaapapneu en hoge bloeddruk opletten. Als ze het niet vertrouwen kunnen ze de oogdruk ook laten checken bij een opticien, maar dit is echter niet een volledig glaucoomonderzoek.’’

Dit verhaal is eerde gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht