Well-being

Oma’s strijden op spelcomputer. Wii goed voor evenwicht ouderen.

Skiën, over een smal touw lopen en een pinguïn vissen laten vangen. Een nieuw tijdverdrijf van de bewoners van het Teatskehûs in Blauwhuis. Sinds kort leven zij zich uit op een spelcomputer.

spelcomputer

Voorzichtig schuifelt de oudere dame naar voren als haar naam genoemd wordt. Langzaam tilt ze haar been op en stapt op de witte plank van de Wii. ,,Zo, ik ben er klaar voor”, zegt ze lachend. Hester van der Stap, van het Teatskehûs, slaat een arm om haar heen en pakt haar bij de middel. Heel voorzichtig beginnen ze te bewegen.
De zes andere dames zitten keurig op een rijtje te wachten tot zij aan de beurt zijn om een spelletje te spelen op de Wii. Druk kletsend maar ook flink aanmoedigend volgen ze de prestaties van de tegenstanders.

Spelcomputer in verzorgingshuis

Het idee om een spelcomputer aan te schaffen ontstond toen duidelijk werd dat veel ouderen het sporten zo misten. ,,Er waren bewoners die vroeger graag op de tennisbaan stonden, maar door de immobiliteit kan men niet meer naar de tennisbaan”, vertelt Van der Stap.

Een prima oplossing vinden de dames. ,,Wat een prachtige uitvinding zeg”, vertelt een van de deelneemsters. De spelcomputer is enorm populair onder jongeren, maar ook in verzorgingshuizen wordt de Wii steeds vaker gebruikt door fysiotherapeuten.

Bewegen en sociale contacten

In het Teatskehûs kwam het apparaat eind mei. Inmiddels wordt er op de vrijdag een uur lang geoefend. De sociale contacten bevorderen en de mensen meer laten bewegen. Dat is het doel van Van der Stap. Samen met fysiotherapeute Amanda Mul werd er een plan van aanpak gemaakt. Nu moet Hester de dames nog vasthouden, maar het is de bedoeling dat er straks een soort loophek komt zodat de gamers niet kunnen vallen en zelf kunnen bewegen. ,, Het gaat om evenwicht”, legt bewoonster Bruinsma uit. Wanneer dat verbeterd wordt, zullen er nieuwe spellen bij komen.

Valpreventie

Uit onderzoeken is gebleken dat de Wii helpt bij valpreventie. Dit komt onder andere doordat er verschillende balansspellen bij de Wii fit zitten. ,,En die zorgen voor een beter evenwicht. Maar misschien is het nog wel het allerbelangrijkste dat de mensen weer plezier krijgen in bewegen”. Volgens Van der Stap zijn mensen die fitter zijn ook vrolijker.

Mevrouw Jillings kijkt gespannen naar het grote scherm. ,,Je doet onbewust mee, net als met schaatsen op televisie”. Wat de familieleden er van vinden dat de dames iedere week wii-en weten ze niet. Als reden geven ze op dat de familie het beter eerst even kan zien.

,,Want anders begrijpen ze het toch niet”. Het gamen is volgens de dames wel vermoeiend. . ,,Hier word je echt moe van. Je kunt beter een koe melken”, vertelt mevrouw De Boer lachend. ,,Zouden we dat nog kunnen?’, vraagt ze haar lachend af. ,,Ja hoor zet mij er maar onder s’, merkt haar buurvrouw op. ,,Misschien een idee voor een spelletje”.

Competitie

Dat er echt gestreden wordt is duidelijk. Hester houdt alle uitslagen bij op papier. En het scherm wordt door de tegenstanders nauwlettend in de gaten gehouden. ,,Ik heb gewonnen”, vertelt een stralende dame. Haar buurvrouw bracht het er wat minder goed vanaf met het ski-spel. ,,Ach ja er moet ook een verliezer zijn”, zucht ze diep.

De vrouwen moesten volgens Van der Stap eerst wel wennen aan het gamen. Maar inmiddels zijn ze laaiend enthousiast. Toch kan niet iedereen mee doen. Volgens haar moeten de deelnemers wel wat mobiel zijn en niet dementerend. Het uur zit er weer op en de rollators worden weer gepakt. ,,Zo nu eerst maar even naar de kamer, dan zal ik over een kwartiertje naar de kantine voor de lunch. Eerst even bijkomen.”

Dit artikel van Carina Twerda verscheen eerder in het Bolswards Nieuwsblad

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht