Zorg

Wagenziekte, vliegangst, heimwee. Drie vakantiekwalen met oplossing

Leuk, die vakantieplannen. Jammer alleen van die hindernissen onderweg, zoals wagenziekte, vliegangst of heimwee. Wat doe je ertegen? Drie vakantiebedervers met drie remedies.

wagenziekte
Wagenziekte

Begint meestal met misselijkheid, eindigt doorgaans met overgeven. Komt veel voor bij kinderen omdat hun evenwichtsorgaan nog niet goed is ontwikkeld.

Wat doe je tegen wagenziekte?

  • Zorg voor frisse lucht in de auto. Dus: rijden met een raampje open en niet roken.
  • Vertrek met een redelijk gevulde maag. Eet niet in de auto en voorkom ook dat er vreemde luchtjes in de wagen hangen. Kijk daarom uit met benzinedampen, parfums en etensgeurtjes. Rij rustig en neem liever een rechte weg dan een route met veel bochten.
  • Voorin zitten helpt tegen wagenziekte.
  • Kijk zo veel mogelijk in de verte en niet naar het landschap dat voorbij flitst. ‘s Nachts rijden is een aanrader: hoe kleiner de wereld die je ziet, hoe kleiner de kans op wagenziekte.
  • Lezen of schrijven onderweg bevordert wagenziekte. Niet doen dus. Hou de ogen maar liever dicht.
  • Helpt dit allemaal niet? Er zijn medicijnen tegen wagenziekte. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Innemen vóór vertrek.

(Deze tips zijn opgesteld in overleg met het Medisch Centrum Alkmaar).

Vliegangst

Ruim drie miljoen Nederlanders zijn bang om te vliegen. Vliegangst is een typische stressklacht die meestal samenhangt met claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst of controledrang,

Wat doe je tegen vliegangst?

Volg een workshop ‘Vliegen zonder angst’ bij de Stichting VALK. Dit is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Universiteit Leiden, KLM, Transavia, Arke- Fly, MartinAir en Schiphol. Deelnemers leren iets over de procedures van vliegen en psychologen vertellen hoe je je voor vertrek en onderweg kunt ontspannen.Ook een vliegreis maakt onderdeel uit van het lesprogramma. Een deskundige legt uit hoe een vliegtuig werkt, wat turbulentie is en hoe het zit met de veiligheid. Resultaat van de workshop is (bijna) gegarandeerd.
,,Van de ruim 9000 mensen die deze therapeutische training volgden, stapt 98 procent nu zonder angst in een vliegtuig’’, stelt Marjo van Lijssel van de stichting VALK. De cursus kost ongeveer  €650 voor één dag, inclusief een reis binnen Europa. Veel verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten.

Vliegangst bestrijden met app

Geen zin in een cursus? Dan is de nieuwe vlieg-app voor de iPhone misschien wel iets. Met deze app wil VALK mensen met milde tot matige vliegangst ondersteunen voor en tijdens de vlucht. De vlieg-app stelt gerust met feiten, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen en bij echte paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau.

En als dat allemaal geen soelaas biedt, dan zijn er nog medicijnen tegen vliegangst. Of neem een borrel. Hoewel vliegtuigbemanningen over dat laatste wel hun twijfels hebben. Want, zeggen ze, je weet maar nooit hoe een beschonken passagier reageert als er onderweg iets onverwachts gebeurt.

Heimwee

Het overkomt volwassenen ook, maar het zijn vooral kinderen die tijdens de vakantie soms naar huis verlangen. Meestal zijn het momentopnamen, maar het kan een hardnekkig probleem zijn als je er niet goed mee omgaat. Vooral bij kinderen die zonder hun ouders weg zijn (op kamp, schoolreisje, een weekje naar oma) kan heimwee opduiken.

Wat doe je tegen heimwee?

,,Praat voor het vertrek met je kind over heimwee’’, adviseert psychotherapeut Frank Ruiters, hoofdredacteur van psycholoog.net. ,,Als je vertelt dat het gevoel van gemis normaal is, voelt het kind zich begrepen.’’

Nog een tip: ,,Praat van tevoren in positieve termen over de tijd dat het kind van huis is. Streep de dagen op de kalender aan, inclusief de dag van de terugreis, zodat het kind overzicht heeft. Geef het kind ook enige invloed op wat er gebeurt als hij van huis is. Dan heeft hij het idee dat hij het zelf in de hand heeft, wat de angst vermindert.’’

Steekt heimwee tóch de kop op, kies dan voor praktische oplossingen uit de categorie afleiding: zorg bijvoorbeeld dat er een brief of een foto van papa en mama of de hond achter de hand is en vraag het kind om de thuisblijvers een brief te schrijven over de leuke dingen van het reisje. Of maak een lijstje met de dingen waarom het kind hebt gelachen tijdens de reis.

Even samen zwemmen of een spelletje doen, helpt ook. Ruiters: ,,Uitgangspunt is dat het kind denkt aan de leuke dingen in de nieuwe omgeving.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht