Zorg

Bloeddonor: Wat gebeurt er met je bloed? Journalist volgt bloedspoor…

Vierhonderdduizend mensen in Nederland geven bloed. Journalist Bas van Sluis van het Dagblad van het Noorden volgde het spoor van het rode vocht van begin tot eind. Van het aftappen tot aan het ziekenhuis.

bloedKijk aan. Jouw aderen liggen er goed op. Dat is makkelijk prikken”, vertelt donorassistent Reinder als ik in de rode afnamestoel lig. Even daarvoor heeft de assistent een band om de arm gedaan. Vlak voor de prik trekt hij die nog wat strakker aan. “Daar komt-ie hoor.”
Schrap zetten is onnodig. Van de prik merk je bijna niks, het eerste buisje vult zich al. Amper een minuut later liggen drie buisjes in een wit bakje op mijn schoot. Veel te weinig voor een transfusie, maar genoeg om het bloed te controleren. Op infecties en virussen.

Wie hebben er bloed nodig?

Elke minuut heeft iemand in het land bloed nodig. Een verkeersslachtoffer, iemand met kanker, of een vrouw die een zware bevalling heeft. Mensenlevens worden gered met het bloed van onder anderen de 23.440 Drenten en Groningers die onbaatzuchtig bloed geven. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend.

Controle

Maar bloed gaat niet direct van donor naar ontvanger. Dat is van decennia terug. Tegenwoordig gaat de bloedbank Sanquin er mee aan de slag. Om te kijken of het afgenomen bloed wel geschikt is voor een ander.
Heeft u de laatste twaalf maanden drugs gesnoven? Heeft u wel eens seksueel contact gehad met een andere man? Heeft u piercings? Het zijn een paar van de vragen die ik van tevoren op een formulier moet beantwoorden. Dat weer samen met een keuringsarts wordt doorgenomen. “Zo bekijken we of u überhaupt geschikt bent als donor.Want uw bloed wordt een soort geneesmiddel bij een bloedtransfusie”, legt dr. Ans van Steenvelt, specialist donorgeneeskunde uit.

Gezondheid

Van Steenvelt vraagt naar de verdere gezondheid, reisbestemmingen, medicijngebruik en seksleven. Om daarna met een vingerprikje de hemoglobine (hb), het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof vervoert, te meten. Een te laag hb betekent mogelijk bloedarmoede en dan val ik al af als donor. “10,5 is heel goed”, zegt de arts terwijl ze een bloeddrukmeter om de arm en haar vinger aan de binnenkant van de pols legt. “Een pols van zestig, zeer rustig. Prima. Ook de bloeddruk is goed.” Noodzakelijk, want niemand wil flauwvallen na een donatie.

Bloedafname

Direct mag ik door naar één van de zestien afnamebedden in de zaal waar de eerste drie buisjes bloed worden afgenomen. Die worden binnen 24 uur gecheckt op de aanwezigheid van hiv, hepatitus B/C (geelzucht), de geslachtsziekte syfillus en een zeer zeldzaam leukemievirus. Dat gebeurt niet in Groningen, maar in Amsterdam, in een afgesloten laboratorium: het nationaal screeningslab. Pas als daar groen licht wordt gegeven, kom ik daadwerkelijk voor het ’echte werk’ in aanmerking.

14000 buisjes bloed

Het is een productiewerk van jewelste in de ruimte in Amsterdam, waar dagelijks 14.000 buisjes van 4500 donoren uit heel het land worden gecontroleerd. In het lab werkt alles, écht alles, met apparaten. Mannen en vrouwen in lange witte jassen lopen stilletjes door de ruimte, drukken van tijd tot tijd op een knop en lopen met rekken vol met buizen bloed. “Het enige moment dat wij laboranten de buisjes met de hand aanraken, is als we ze in het centrifugerekje zetten”, vertelt teamleider Nol Teunissen. Daarna is het in handen van de technologie. Zelfs de buisdopjes worden door apparaten afgedraaid. Ieder buisje krijgt een unieke streepjescode, gekoppeld aan de donor.

Check-check-dubbelcheck

Van iedere drie testbuisjes, de dag ervoor in Groningen getapt, wordt eentje gebruikt om de bloedgroep – er zijn in totaal 250 verschillende – te bepalen. Met het beetje bloed in de twee andere buizen kijkt men naar mogelijke bacteriën of virussen in mijn bloed. Als ik ’een van de vijf ziektes’ onder de leden heb, dan wordt het er geheid uitgepikt, verzekert Teunissen. De bijna overdreven check-check-dubbelcheck heeft wel een prijskaartje: een gemiddelde zak bloed kost al gauw tussen de 210 en 250 euro.

Veel testen

“We testen overdreven veel. Helemaal als je bedenkt dat ongeveer de helft van de mensen die bloed van een ander krijgen, binnen vijf jaar is overleden”, zegt Teunissen, die het vele testen goed vindt.Want: het zorgt ook dat er jaarlijks een of twee buisjes uit worden gefilterd met een mogelijke besmetting met het hiv-virus. “We keuren het meest af op geslachtsziekten en hepatitus B. Maar al bij al zijn het er niet meer dan honderd per jaar. Onze donorpopulatie is een heel schone populatie”, weet Teunissen.

Donor worden

Het lab vindt niets en ik mag officieel donor worden. Twee weken later valt de uitnodiging op de mat om bloed te geven. Op een dinsdag meld ik me om 9 uur ’s ochtends weer bij de Sanquin bloedbank in Groningen. Hét belangrijkste moment in de schakel van het donorschap: het daadwerkelijk geven.

Afnemen van bloed

“Neemt u maar plaats in de rode stoel”, zegt de donorassistent in zijn witte jas. Een aantal andere bloedgevers, ligt al in de afnamezaal.. Per dag geven er zo’n honderd donoren ’vol’ bloed (bestemd voor transfusies) en zestig plasma (voor medische doeleinden), De band om de arm wordt weer strak aangetrokken, en de assistent prikt met het grootste gemak een naald in een ader in de linkerarm. Eerst worden wéér drie buisjes bloed afgenomen, die wéér naar Amsterdam gaan (check-dubbelcheck) om te controleren of er sinds de laatste keer niets is veranderd. Maar dan wordt het kraantje opengezet en vult een grote doorzichtige plastic zak zich langzaam met het rode vocht. De bloedzak ligt in een schommelbak, die heen en weer beweegt zodat het bloed niet te veel stolt. Dat ging vroeger heel anders, zegt een wat oudere donor – tot je zeventigste mag je bloed geven – die naast me zit. “Een verpleegkundige zat toen naast je om de glazen fles te schudden.” Acht minuten later zit er een halve liter bloed – een mens heeft tussen de vijf en zes liter, en het duurt gemiddeld een paar uur totdat het halve liter vocht weer is ’aangevuld’ – in de zak.

Na het bloedgeven

Hup, naald er uit en klein verbandje er op. Het belangrijkste werk als donor is klaar. Zuidema begeleidt me naar het ’donorcafe’ waar ik nog een kopje koffie en een gevulde koek krijg. “We willen niet dat je straks flauwvalt”, grapt ze met serieuze ondertoon.
Mijn zak vol bloed gaat nog diezelfde middag naar het bewerkingscentrum in Groningen, een van de vier in Nederland. Hier komen iedere week drieduizend zakken met vol bloed en duizend zakken met plasma uit Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel binnen. De buisjes gaan naar Amsterdam. Omdat vol bloed niet een heel erg lange houdbaarheidsdatum heeft, gaan de medische laboranten van het Groningse verwerkingscentrum gelijk aan de slag. Het is een en al bloed in het centrum. Bloed op tafel, bloed aan rekken, bloed in bakjes.

Bloed in de centrifuge

Laborant Inge Brouwer-Kienstra stopt mijn halve liter, samen met elf andere zakjes, in de centrifuge. Die krijgen twintig minuten lang een aantal G-krachten voor de kiezen, wat ervoor zorgt dat de rode bloedcellen aan de onderkant van de zak komen. Het geelgroene bloedplasma zweeft nu bovenin en daar tussenin zitten bloedplaatjes. De inhoud van de zak wordt met een ander apparaat gescheiden. Het plasma wordt in een zak gedrukt die bovenop het apparaat ligt, de rode bloedcellen in een zak die aan de onderkant bungelt, en de bloedplaatjes blijven in mijn afnamezak over.

In de vriezer

De gele plasmazakken worden in een grote diepvries ingevroren bij -45 graden. De zak met rode bloedcellen komt in een rek te hangen, waarna de inhoud door een filter gaat. Een klein wit apparaatje met bobbeltjes, dat zorgt dat de witte bloedcellen achterblijven. “Erg belangrijk”, vertelt Brouwer-Kienstra. “Om te voorkomen dat het bloed wordt afgestoten door een patiënt.” In de Groningse bewerkingsafdeling worden de zakken bloed nog geschud en geseald, en van het aanhangende slangetje worden meerdere ’strengetjes’ gemaakt. Alles wordt met een streepjescode, net als in de supermarkt, in het computersysteem gezet en ook op die manier gescand. Dat gaat zak voor zak om te zorgen dat niks met elkaar wordt verwisseld. Na het verwerken mag de zak het centrum nog niet verlaten.

bloedtransfusie, bloed

Foto: NDC Mediagroep/ Ida HeslingaIn quarantaine

In quarantaine

Eerst moet het bloed in quarantaine in een gekoelde voorraadkast van de afdeling vrijgifte in het UMCG in Groningen, wachten op groen licht uit Amsterdam.

Bestellingen

Na een tijd is het dan eindelijk zo ver. Mijn bloed mag worden gegeven aan een patiënt in het ziekenhuis. Reina Heethuis van de logistieke dienst van het Martini Ziekenhuis haalt mijn nog steeds verse bloed op. Die ochtend besteld door het Martini. “Die zijn zwaar”, zegt ze als Heethuis drie grote koelbakken op haar steekkarretje laadt. Heethuis rijdt met haar wagen, het bloed achterin de auto, van ziekenhuis naar ziekenhuis. Bestellingen afleveren. Ze doet het op haar gemakje. Als er echt spoed bij komt, dan zijn er altijd nog de ambulances van Sanquin om met gillende sirenes bloed af te leveren voor een spoedoperatie.

Streepjescode

Als medisch analist Henny Meijering van het Martini Ziekenhuis – eigenlijk Lab Noord dat huist in het ziekenhuis – de koelbakken met bloed en plasma heeft ontvangen, scant ze direct de zes streepjescodes die op mijn zak staan. “Zo voegen we het bloed toe aan onze ziekenhuisvoorraad. De barcode is heilig”, vertelt ze. Alles klopt en mijn bloedzak stopt ze bij de andere zakken A+ in een grote koelkast op de afdeling, waar de zak bij een temperatuur tussen de 2 en 6 graden maximaal 35 dagen mag worden bewaard.Gereed om bij een eventuele operatie naar de operatiezaal of een afdeling te gaan, via de interne buizenpost of met de step gebracht. “De oudste zakken gaan eerst.We letten heel goed op de verloopdatum.”

Naar de patiënt

Via de computer krijgt Meijering alle aanvragen binnen van allerlei afdelingen die bloed wensen. Een vrouw die aan haar heup wordt geopereerd: twee zakjes O negatief, een vrouw met een keizersnee: graag een zakje A achter de hand houden. Tientallen mailtjes met verzoeken krijgt ze binnen. Meijering en haar collega Patrick Kiewiet controleren ook hier weer het aangeleverde bloed. “We geven het pas uit nadat we het ponsplaatje hebben gecontroleerd. Straks liggen er twee heren De Jong op een afdeling en geef je verkeerd bloed. Dat moet je niet willen. Een transfusie is toch een soort van transplantatie, die ook risico’s met zich meebrengt.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht