Zorg

Inwendige defibrillator (ICD) herstelt hartritme en voorkomt overlijden hartstilstand

Patiënten met een gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornis kunnen in aanmerking komen voor een inwendige defibrillator (ICD). Een ICD herstelt het hartritme en voorkomt dat de patiënt aan een hartstilstand overlijdt.

“Ernstige hartritmestoornissen zijn vaak zeer ingrijpend voor de patiënt en zijn partner. Daarom besteden we veel aandacht aan voorlichting en begeleiding”, verklaart Martin de Haart, physician assistant (PA) Cardiologie in het Scheper Ziekenhuis.

icd

Afbeelding: www.hartwijzer.nl

Je leest het niet vaak, maar het maakt elke keer een diepe indruk: het bericht dat iemand op het sportveld of op straat in elkaar is gezakt. Zo’n plotselinge hartdood is meestal het gevolg van een hartinfarct, die weer wordt veroorzaakt door een jarenlange slagaderziekte. Soms wordt de patiënt met succes gereanimeerd en kan het incident navertellen.

Icd kan herhaling voorkomen

Om herhaling te voorkomen, kan een ICD uitkomst bieden. Ook patiënten die in het verleden een hartinfarct hebben gehad (en daardoor een ernstig verzwakte hartspier) kunnen baat hebben bij zo’n ICD. Bij een afwijkend hartritme geeft de ICD meteen een stroomstoot af. “Deze prikkel is in veel gevallen voldoende om het hartritme te herstellen”, verduidelijkt cardioloog Thijs Vet.

Controle

Patiënten die in aanmerking komen voor een ICD worden voorafgaand aan de ingreep bij de physician assistant (PA) van een ziekenhuis verwacht. Deze rechterhand van de specialist is uitvoerig geschoold in de cardiologie en beschikt over veel praktische ervaring. “Dat schept vertrouwen”, licht De Haart toe.

Tijdens dat gesprek legt hij aan de patiënt en partner uit hoe de operatie zal verlopen en hoe een ICD werkt. Tegelijkertijd heeft hij ook oog voor de emoties van de patiënt én partner. “Zeker als een patiënt al eens een hartstilstand heeft meegemaakt, zijn er veel vragen en twijfels. Het is heel belangrijk om daar uitvoerig bij stil te staan.” Zo’n voorbereidingsgesprek voert hij bij voorkeur aan het eind van de middag. “Als de situatie daar om vraagt, is er alle tijd om uit te lopen. Dan wordt het maar half zes, geen probleem.” De Haart benadrukt dat ICD-zorg teamwerk is. Behalve twee PA’s zijn er ook vijf technici bij betrokken, die de routinecontroles uitvoeren.

Implanteren ICD

Het implanteren van de ICD gebeurt door de cardioloog. Dit kastje wordt onderhuids aangebracht aan de voorkant van de schouder en via één of twee draden met het hart verbonden. Daags na de operatie wordt de patiënt opnieuw bij de PA verwacht. “Tijdens dat consult meet ik de ICD door en is er volop ruimte voor vragen. De ene patiënt wil alles weten, de ander heeft wel even genoeg informatie. Dat respecteer ik, ik streef altijd naar maatwerk.”

Na de implantatie

Twee maanden na de ingreep staat opnieuw een afspraak bij de PA gepland en vervolgens komt de patiënt elk half jaar terug voor controle. De Haart bestudeert de gegevens in het ICD-geheugen en zo nodig past hij de instellingen aan. En de patiënt moet het vooral rustig aan doen? “Zeker niet”, reageren de cardioloog en de PA. “Een aantal weken na de operatie zijn de meeste patiënten voldoende hersteld om te revalideren. Onder leiding van fysiotherapeuten gaan zij groepsgewijs sporten en volgen ontspanningsoefeningen. Zodoende bouwen ze conditie op en krijgen ze weer vertrouwen in hun lichaam.”

Wat is een ICD?

Een ICD is een kastje dat onder de huid wordt geïmplanteerd. De ICD, ook wel inwendige defibrillator genoemd, herstelt het hartritme en voorkomt dat de patiënt aan een hartstilstand overlijdt. Slaat het hart op hol, dan geeft de ICD eerst kleine stroomstootjes af. Helpt dit niet, dan volgt een krachtige stroomstoot.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht