Zorg

Diabetes, zoeken naar juiste aanpak Wat is diabetes?

Diabetes is hard op weg volksziekte nummer één te worden. Het is nog zoeken naar de juiste aanpak om de ziekte in te dammen. Zo’n 800.000 Nederlanders hebben diabetes, maar van hen weet 250.000 dat nog niet.

diabetesNaar verwachting zal het aantal patiënten de komende vijftien jaar toenemen tot ongeveer 1,3 miljoen.  Er valt nog een wereld te winnen bij een betere behandeling van diabetes, zeggen diverse deskundigen.

Complicaties

De ziekte leidt dikwijls tot ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en zelfs dementie. Met een betere behandeling zijn deze bijverschijnselen te verminderen.

Vaststellen diagnose

Het begint al met het stellen van een juiste diagnose, zegt diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen. Traditioneel worden er twee vormen van diabetes onderscheiden: type 1 en type 2. Type 1 is de erfelijke variant, die mensen meestal al van jongs af aan hebben. Type 2 heet ook wel ouderdomsdiabetes. Onder deze variant worden ook mensen geschaard die door overgewicht diabetes hebben gekregen.

Overgewicht en diabetes

Ten onrechte, zegt Verkoelen. Mensen met overgewicht maken te veel insuline aan, terwijl patienten met ouderdomsdiabetes juist te weinig insuline aanmaken. Het gevolg is dat de dikke patienten een verkeerd dieetadvies krijgen. Ze krijgen bijvoorbeeld het advies om nauwgezet volgens de voedingswijzer te eten, en dus om veel volkorenbrood, groente en fruit tot zich te nemen.

Minder koolhydraten

Beter zou het zijn om diabetespatiënten met overgewicht een dieet met weinig koolhydraten te adviseren, vindt Verkoelen. Weinig fruit en brood, veel eiwit en groente. Hierdoor zakt het insulinegehalte op een natuurlijke manier, waardoor er soms geen medicatie nodig is. Het dieet waarbij patiënten volgens haar gebaat zijn, lijkt sterk op dat van afslankgoeroe dr. Frank.

Verkoelen krijgt bijval van internist Hans de Boer van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij doet al jarenlang onderzoek naar diabetespatiënten met overgewicht. Hij legt uit dat het teveel aan insuline het gewichtsprobleem bij deze patiënten verergert. Suikers worden niet meer afgevoerd, maar gaan in het vet zitten. Bovendien blokkeert het de afbraak van vet, waardoor patiënten die veel koolhydraten eten alleen maar dikker worden. Dit maakt hun ziekte weer erger.

Anders eten

De Nederlandse Diabetes Federatie stelt zich evenwel voorzichtig op. Een woordvoerder bevestigt dat sommige diabetespatiënten gebaat zijn bij een dieet met weinig koolhydraten, maar kan niet zeggen of dit voedingspatroon ook op lange termijn heilzaam is. De organisatie blijft bij het huidige voedingsadvies en bij de aanbeveling om zo veel mogelijk te bewegen. Een plotselinge verandering van het voedingspatroon is volgens de federatie niet aan te bevelen. Dit kan juist bij diabetespatienten leiden tot ernstige complicaties.

Wie anders wil gaan eten, moet eerst zijn arts raadplegen.

Betere behandeling

Hoe dan ook is een betere behandeling van diabetes van groot belang, in de eerste plaats vanwege het welzijn van de patiënt, maar ook om de snel stijgende kosten in te dammen.

Kosten Diabetes

De directe kosten zijn in vier jaar tijd verdubbeld, becijfert voormalig minister van volksgezondheid Ab Klink. Hij is nu adviseur bij bureau Booz&Company en publiceerde een rapport over de snel toenemende kosten van diabetes. De directe kosten bedragen nu jaarlijks zo’n €2 miljard.
Dit valt nog veel hoger uit als ook die indirecte kosten worden meegerekend. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de kosten van oog- en nieraandoeningen, die door diabetes ontstaan. Als ook nog het ziekteverzuim wordt meegerekend, lopen de kosten jaarlijks op tot wel €10 miljard.

Betere behandeling

Door een betere behandeling kunnen die kosten echter binnen de perken blijven, stelt Klink. ,,Als alleen al patiënten op tijd hun medicijnen innemen, ontstaan er mindercomplicaties’’, stelt Klink. ,,Apothekers hebben programma’s om die therapietrouw te bevorderen. Die moeten ze ook gebruiken.’’

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, ontstaat doordat de lichaamscellen moeilijk glucose opnemen. Glucose is de brandstof van het lichaam.

Het lichaam maakt glucose aan uit de koolhydraten in de voeding. Om die glucose te kunnen gebruiken, heeft het lichaam echter een hormoon nodig, insuline. Dit hormoon wordt aangemaakt in de alvleesklier.

Patiënten met diabetes maken te weinig of te veel insuline aan, waardoor de energiehuishouding in het lichaam ontregeld raakt. Het lichaam neemt de glucose dan niet meer goed op.

Dit kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheidsklachten, branderige ogen etcetera, maar dikwijls heeft de patiënt niet in de gaten dat hij diabetes heeft. Het komt pas aan het licht als het glucosegehalte in het bloed gemeten wordt.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht