Zorg

Uitbraak van mazelen. Op vakantie in de biblebelt. Kan dat?

Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Na besmetting duurt het gemiddeld 10 dagen totdat je ziek wordt. In bepaalde delen van Nederland worden kinderen niet ingeent tegen de ziekte.

mazelen

Iedereen heeft het over de Biblebelt. Waar is dat?

De Bijbelgordel loopt globaal van de Zeeuwse eilanden en het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee via het rivierengebied van de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, en Gelderland, door de Gelderse Vallei en de Veluwe naar Overijssel. Plaatsen met een groot aandeel van bevindelijk-gereformeerden in de bevolking, zoals Staphorst, Genemuiden, Elspeet,Uddel, Barneveld, Scherpenzeel (Gelderland), Ederveen, Ede, Opheusden, Geldermalsen, Nieuw-Lekkerland, Hardinxveld, Werkendam, Wijk en Aalburg, Sprang-Capelle, Ouddorp,Middelharnis, Sint-Philipsland, Scherpenisse, Stavenisse, Kruiningen, Krabbendijke, Yerseke, ‘s-Gravenpolder, Borssele, Arnemuiden, Meliskerke en Aagtekerke liggen in dit gebied. Enkele plaatsen die buiten het gebied liggen, maar waar wel relatief veel bevindelijk gereformeerden wonen, zijn Rijssen, Damwoude en omgeving en de vissersplaatsen Urk en Katwijk aan Zee.

Kan ik met mijn nog ongevaccineerde kind op vakantie in de biblebelt?

Ja. De kans dat u tijdens uw vakantie met mazelen in aanraking komt is zeer klein. Mazelen komt voor onder ongevaccineerde mensen met religieuze bezwaren tegen vaccinatie. Besmetting vindt vooral plaats op reformatorische scholen en via familiecontacten. Voor kinderen die hun vakantie doorbrengen in de biblebelt geldt in principe geen vaccinatieadvies. ,,Vaccinatie wordt alleen geadviseerd aan kinderen die tijdens hun vakantie nauw contact hebben met mensen die behoren tot de reformatorische gezindte, bijvoorbeeld bij een reformatorisch gezin logeren:, zo laat de GGD weten.

Vaccinatie tegen mazelen

Het BMR-vaccin beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Deze vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Alle kinderen krijgen een uitnodiging voor vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Na vaccinatie zijn vrijwel alle kinderen volledig beschermd tegen mazelen. Er is geen los vaccin tegen mazelen verkrijgbaar, alleen het bovenstaande combinatievaccin tegen bof, mazelen en rodehond.
Vanwege de uitbraak van mazelen in de biblebelt heeft de minister van Volksgezondheid besloten om enkele groepen kinderen een extra vaccinatie tegen mazelen aan te bieden.

Wie komen in aanmerking voor deze extra BMR-vaccinatie?

In gemeenten waar minder dan 90% van de kinderen gevaccineerd is, krijgen kinderen tussen 6 en 14 maanden een uitnodiging voor een extra vaccinatie thuisgestuurd. Kinderen die op het moment van de extra vaccinatie jonger zijn dan 12 maanden krijgen op de leeftijd van 14 maanden de gebruikelijk BMR-vaccinatie. Bij kinderen die op het moment van vaccinatie tussen 12 en 14 maanden oud zijn wordt de vaccinatie tegen mazelen vervroegd gegeven. Dus niet op 14 maanden maar op 12 of 13 maanden.

Mensen die tot de reformatorische gezindte behoren maar buiten de gemeenten wonen met een vaccinatiegraad tot 90%, krijgen een extra vaccinatie aangeboden voor kinderen tussen 6 en 14 maanden op het consultatiebureau. Dit aanbod wordt kenbaar gemaakt via reformatorische media. Ook hier geldt dat kinderen die op het moment van de extra vaccinatie jonger zijn dan 12 maanden op de leeftijd van 14 maanden de gebruikelijke BMR-vaccinatie krijgen. Bij kinderen die op het moment van vaccinatie tussen 12 en 14 maanden oud zijn wordt de vaccinatie tegen mazelen vervroegd gegeven. Dus niet op 14 maanden maar op 12 of 13 maanden.

Alle kinderen van 14 maanden tot en met 18 jaar die binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de inenting tegen mazelen hebben gemist, kunnen deze BMR-vaccinatie alsnog halen bij de organisatie van jeugdgezondheidszorg. (GGD of CJG)

Als een of meerdere patiënt(en) met mazelen word(en)t gemeld die niet in de bovenstaande gemeenten woont, dan wordt nagegaan of de contacten van deze patiënt(en) beschermd zijn tegen mazelen. Wanneer het nodig is, krijgen de nauwe contacten ook een vaccinatie tegen mazelen aangeboden. Dit beleid wordt uitgevoerd door de regionale GGD.

Voor kinderen die hun vakantie doorbrengen in de biblebelt geldt in principe geen vaccinatieadvies. Vaccinatie wordt alleen geadviseerd voor kinderen die tijdens hun vakantie nauw contact hebben met mensen die behoren tot de reformatorische gezindte, bijvoorbeeld bij een reformatorisch gezin logeren.

Welke gemeenten hebben een vaccinatiegraad tot 90%?

Hier vindt u een lijst met gemeenten die een vaccinatiegraad voor mazelen tot 90% hebben. 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht