Zorg

Mazelen. Wat is het en hoe kun je het krijgen?

Een van de ziekten waar kinderen tegen ingeent worden is mazelen. Toch krijgt niet ieder kind een prik. Wat is het voor ziekte en hoe kun je het voorkomen. Het RIVM geeft uitleg over de ziekte.

mazelen

Afbeelding: www.huidinfo.nl

Wat is mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Na besmetting duurt het gemiddeld 10 dagen totdat je ziek wordt.

Mazelen begint plotseling met

 • koorts,
 • algemene malaise,
 • hangerigheid,
 • verkoudheid en hoesten.
 • Door ontstoken ogen wordt de patiënt lichtschuw.
 • Enkele dagen tot een week daarna ontstaat een huiduitslag. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts. Meestal wordt de patiënt zonder medicijnen beter.

Hoe krijg je mazelen?

Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmettelijk is. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht en kan door een ander ingeademd worden. Zo kan iemand anders ook besmet worden met mazelen. De ziekte is zeer besmettelijk.

Wanneer ben je als patiënt besmettelijk?

Van vier dagen voor tot vier dagen na het begin van de huiduitslag.

Is er kans op complicaties?

Ja. Middenoorontsteking en longontsteking komen regelmatig voor. In zeldzame gevallen (1 op de 1000) overlijdt een patiënt hieraan. Een andere, even zeldzame, complicatie is hersenontsteking (1 op 1000 ziektegevallen).

Wie heeft verhoogde kans op ernstig beloop?

 • Zeer jonge kinderen: (<1 jaar), vooral pasgeborenen van moeders die niet gevaccineerd zijn en die ook geen mazelen hebben doorgemaakt, hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte.
 • Volwassenen: met de toename van de leeftijd is er een verhoogde kans op complicaties.
 • Patiënten met een ernstig verminderde afweer, bijvoorbeeld personen met leukemie of personen die behandeld worden met cytostatica: risico op een zeer ernstige infectie met fatale afloop.
 • Zwangere vrouwen: mazelen veroorzaakt bij het kind geen aangeboren afwijkingen, maar kan in zeldzame gevallen tot een miskraam of vroeggeboorte leiden. (De meeste zwangere vrouwen zijn echter beschermd omdat zij tegen mazelen gevaccineerd zijn of als kind de ziekte hebben doorgemaakt.)

Is mazelen te behandelen?

Nee, er is geen specifieke behandeling voor mazelen. Meestal wordt de patiënt zonder behandeling weer beter.

Wie kan mazelen krijgen?

Iedereen die niet gevaccineerd is of de ziekte niet op natuurlijke wijze heeft doorgemaakt, kan mazelen krijgen. Als veel ongevaccineerde mensen bij elkaar zijn, zoals op scholen, is er een grotere kans op verspreiding van het virus en kan dit tot een epidemie leiden. Over het algemeen is de Nederlandse bevolking goed beschermd tegen mazelen. Mensen die geboren zijn vóór 1965 zijn vrijwel allemaal beschermd omdat zij ooit mazelen hebben gehad. Sinds 1976 is de vaccinatie tegen mazelen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) toegevoegd. Mensen die geboren zijn na 1975 zijn beschermd tegen mazelen als zij het RVP hebben gevolgd. Mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 zijn alleen beschermd tegen mazelen als zij ooit de ziekte hebben gehad of toch een vaccinatie hebben gehad, buiten het RVP.

Kan iemand met mazelen voorkomen dat hij of zij een ander besmet?

Tot op zekere hoogte, want mazelen is zeer besmettelijk.

 • Houd bij hoesten en niezen de hand voor de mond en neus.
 • Was de handen daarna. Leer dat ook aan kinderen.
 • Het is nog beter om een papieren zakdoek te gebruiken en deze na eenmalig gebruik weg te gooien.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht