Zorg

MS-patiënt kampt met seksprobleem. Praten is het begin van de oplossing

Patiënten met de ziekte multiple sclerose (MS) kampen vaak met seksproblemen. Ze hebben geen zin meer, kunnen geen erectie krijgen of hebben last van spastische trekken in hun benen.

ms“Bij vrouwen die MS krijgen, loopt 30 procent van de relaties stuk, onder meer vanwege dit probleem”, weet neuroloog Jan Meilof van het Martini Ziekenhuis Groningen.

Wat is MS?

MS is een ziekte van het zenuwstelsel waardoor patiënten langzaam maar zeker verlamd raken. Dat leidt tot allerlei problemen, waarbij seksualiteit vaak onderbelicht blijft.

Wat veroorzaakt seksprobleem?

Soms is het hersendeel voor lustgevoelens aangetast, zodat de patiënt geen zin in seks meer heeft. Soms kan de man geen erectie meer krijgen of zijn er andere problemen door verlamde of vreemd reagerende spieren.

De oplossing voor het seksprobleem

Het praten erover is dan een begin van de oplossing. “Het leren bespreken van de oorzaak van de klachten en van wat er nog wél kan”, zegt Meilof. “Als je uitspreekt dat het gemis aan seks voor de partner een probleem is, en mogelijke oplossingen bespreekt, hoeft de relatie misschien niet stuk te gaan.”

Behalve erover praten zijn er ook hulpmiddelen. Viagra en andere erectiepillen kunnen helpen. Maar bij een deel van de patiënten werken die zelfs niet meer omdat de zenuwbanen zijn aangetast. Dan wordt wel eens een injectie met een spierversterker gebruikt.

“Maar verder is het toch vooral een kwestie van educatie, voorlichting en het probleem bespreekbaar maken”, zegt Meilof. MS-verpleegkundige Marga Berghuis bespreekt dit soort zaken regelmatig met patiënten. “Voor sommige mensen is het problematisch. Anderen zien nieuwe uitdagingen op het gebied van intimiteit en seksualiteit en slaan aan het experimenteren.”
Dit verhaal is eerder gepubliceerd door DvhN

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht