Zorg

Transgender: Geboren in het verkeerde lichaam. Hoe Marion Mark werd

Transgender. Mannen die zich vrouwen voelen en vrouwen die zich mannen voelen. Psycholoog en ervaringsdeskundige Mark Hommes vertelt zijn verhaal.

’Weet je wat mijn moeder gaat doen? Die laat zich ombouwen!” Psycholoog Mark Hommes  hoort het zijn toen 12-jarige zoon nog over straat schallen. Even later was het hét gesprek op het schoolplein. “Dat was niet helemaal hoe ik mijn coming out had voorgesteld. Maar ja. Hij is er wel altijd open over geweest, heeft zich nooit geschaamd.”

Mark Hommes werd als vrouw geboren. Foto: DvhN/ Kees van de Veen

Mark Hommes werd als vrouw geboren. Foto: DvhN/ Kees van de Veen

Transgender

Hommes besloot in 2009 een geslachtsveranderingtraject in te gaan. Een beslissing die een half leven op zich liet wachten. “Als kind voelde ik me een jongetje, maar ik was het niet. Vooral mijn puberteit was lastig. Ik kreeg borsten, dat voelde niet zoals het hoorde te zijn. Het maakte van mij een verlegen kind. Daar heb ik me aan ontworsteld. Het was eind jaren zeventig, het nature-nurture debat woedde volop, het idee dat opvoeding de bepalende factor is bij de vorming van een individu kreeg de overhand. Ik dacht: ik moet gewoon de rolpatronen wat meer loslaten. Bovendien, ik viel op mannen, ik wilde kinderen.”

Transseksualiteit

Van transseksualiteit had hij wel gehoord. “Maar dat vond ik niks voor mij. Ik had er een raar beeld bij, dat het freaks waren. Daar wilde ik niet bijhoren.” Dus Mark bleef Marion. Ging psychologie studeren, trouwde, kreeg een leuke baan en een kind. “Toch was er altijd iets wat niet goed voelde. Ik kwam er nooit uit wie ik was, wat ik wilde. Als ik alleen was, fantaseerde ik dat ik een jongen was. Maar ik deed er niets mee. Ik was toch de moeder van mijn zoon.”

Omslagpunt

Het omslagpunt kwam toen zijn man ernstig ziek werd. “Je leven staat op zijn kop. Het was zwaar, ik had moeite overeind te blijven. Ik besefte dat ik moest uitzoeken wat het was in mij wat me zo uit balans bracht.”

Hij sprak erover met zijn echtgenoot. “Toen we verkering kregen hadden we het erover gehad. Dat ik geen vrouwelijke vrouw was, dat ik me eigenlijk meer man voelde. Dat vond hij leuk, hij was zelf een vrouwelijke man. Nu ik er opnieuw over begon, zei hij: ga ervoor, het leven is te kort, te kostbaar om het niet volop te leven.”

Puzzelstukjes vielen op plaats

Toen Hommes durfde te denken: ik ben een man, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. “Voor het eerst had ik het gevoel dat ik mezelf mocht zijn. Ze noemen het genderdysforie, dat je ongelukkig bent in je eigen geslacht. Ik vond het gendereuforie, ik had mezelf gevonden.”

Als de geest uit de fles is, krijg je hem er niet meer in. Op zijn vijftigste verjaardag nodigde hij al zijn vrienden en kennissen uit. Ze namen allemaal een foto mee waar ze opstonden met Marion. Ze gingen naar huis met een foto met Mark. De foto’s van Marion hangen nog steeds in de woonkamer. Hommes wil zijn verleden niet verloochenen. “Ik heb geen spijt. Als ik dit eerder had gedaan, had ik geen zoon gehad.”

Naar huisarts

Rond zijn twintigste is hij weleens bij de huisarts geweest. “Ik zat in een fase dat ik dacht dat ik misschien lesbisch was. Ik heb wat geëxperimenteerd met vrouwen. Die mannenrol beviel me wel, maar ik viel niet op ze. Die dokter was er ernstig door in verlegenheid gebracht. Hij raadde me aan er niet zoveel over na te denken.Op dat punt valt er ook dertig jaar later nog een boel te verbeteren.”

Genderdiversiteit

Hommes: “Genderdiversiteit staat tegenwoordig meer in de belangstelling. Je leest vaker interviews in kranten en bladen, ziet het op de televisie, maar hulpverleners weten er lang niet altijd raad mee. Soms word je niet serieus genomen. Soms wordt een genderprobleem niet onderkend, maar gezien als een uiting van depressiviteit of een persoonlijkheidsstoornis, terwijl opgroeien in het verkeerde geslacht juist problemen als depressiviteit kan veroorzaken. Hulpverleners lijken soms bang dat ze mensen te snel richting een geslachtsverandering voeren. Maar juist door een genderprobleem serieus te nemen, kunnen mensen zelf de afweging maken wat voor hen de juiste keuze is.”

De zoon van Mark Hommes noemt hem nog altijd mama. Soms expres, omdat hij het leuk vindt verwarring te stichten. “De laatste keer op vakantie sprak hij me steeds luidkeels aan met Herr Mutti.”

Hoeveel transgenders zijn er?

Exacte cijfers over het aantal transgenders er in Nederland zijn er niet. Transgenders omvat een wijd spectrum van mensen die zich niet of niet helemaal thuis voelen in het geslacht waarin ze geboren zijn. Het loopt van mensen die zich graag af en toe verkleden tot mensen die daadwerkelijk een geslachtsverandering ondergaan.

Op basis van onderzoek valt ongeveer 2,3 procent van de Nederlandse bevolking onder de transgenderparaplu. Minimaal 1 op de 2000 mannen voelt zichzelf meer vrouw dan man, 1 op de 4000 vrouwen voelt zich meer man dan vrouw.

Lang niet iedereen kiest voor een geslachtsoperatie, maar hun aantal groeit. Zo is de wachtlijst voor behandeling in Amsterdam opgelopen tot anderhalf jaar.

Mensen met vragen over genderdiversiteit kunnen onder meer terecht bij Transvisie.

Meer informatie op www.transvisie.net.

 

Dit verhaal van Esther van der Meer is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht